De zweetdruppels prikken meer dan normaal in mijn ogen. Tevergeefs probeer ik ze weg te vegen. Ik heb gister over het toch al zoute eten nog wat extra soja saus gedaan, zou je zweet daar dan ook extra zout van worden? We fietsen door de brandende zon vanuit het zuiden terug omhoog. Ik fiets voor op en mijn gedachten ratelen mee. We trappen lekker door want het liefst willen we vandaag 120 kilometer verder in Sandimen uitkomen, waarvan we deels wederom door de bergen moeten. Omdat we niet zeker weten of we het gaan redden en waar we dan wel uitkomen, hebben we nog geen slaapplek geregeld.

Ik zie er waarschijnlijk erg vermoeid uit wanneer een auto langzaam naast mij gaat rijden. Het raampje wordt naar beneden gedraaid en ik krijg een banaan aangereikt. Ik moet hard op lachen en bedank. We stoppen langs de weg om er een kokosnoot bij te kopen en op adem te komen. We verlaten de drukke autoweg en kustlijn en rijden het binnenland van Taiwan in. Via verlaten landweggetjes rijden we tussen eindeloze palmbomen, bananenbomen, betel nut plantages en kokospalmen. Ooit wilde ik een dik tabloid formaat boek van Taschen kopengevuld met platen van alle soorten palmbomen. Voor op de koffietafel. Voor als ik er ooit weer één heb probeer ik alle soorten die we voorbij gaan zelf vast te leggen. Als we vervolgens ook nog een roze ananas veld passeren kan mijn dag niet meer stuk.

Sweet dreams
Hoe fijn het ook is om langs wat rustigere wegen te fietsen, het wordt inmiddels schemerig en veel slaapplekken zijn we niet tegen gekomen. Sandimen lukt vandaag niet meer. Tussen de meters hoge palmbomen doemt recht voor ons een mansion op waar je u tegen zegt. Achter een gouden hek in een netjes bijgehouden voortuin staan drie mensen te kletsen. We stoppen om te vragen of ze een hotel in de buurt weten. Waar ik vurig op hoop gebeurt. Ze bieden ons een slaapplek aan, hell yeah! Een huge privé slaapkamer met bad op gouden pootjes en een balkon met uitzicht over de oneindige palmbomen. ’s Avonds dineren we lekker mee van de Chinese hoogstandjes van de Balinese hulp. ‘s Ochtends krijgen we ontbijt op bed en bij het afscheid krijgen we nog wat lekkers voor onderweg toegestopt. Sleeping with the locals, we like!

Liangshan Waterfall
Dertig kilometer fietsen van onze homestay is de Liangshan Waterfall. Het is wederom een warme dag, we hebben beide wel oren naar een duik en zetten onze fietsen vast. Er loopt vrijwel niemand het pad richting de waterval omhoog. Ik vertraag mijn pas, witte oranje en zwart-gele vlinders vliegen voor ons uit. Ik voel af en toe iets langs mijn benen en armen strijken en krijg de kriebels. Ik kijk omhoog, ik wist het. Hoog boven mij maar ook op ooghoogte hangen zulke, enorme spinnen en niet één, ik wil niet eens weten hoe veel. How can paradise be such a hell at the same time? Brrr. Maar waar we op uitkomen na een half gebukte, rennende tocht door de felgroene jungle, is mij alles waard. Een ultieme waterval, met geïmproviseerde kleedhokjes en drie locals die ons direct thee en een duik les aanbieden. De pool van de waterval is symetrisch rond en omgroeid met dik regenwoud, de zon schijnt maar op een paar plekken door de dichte begroeiing heen. Terwijl ik omstebeurt met onze nieuwe vriend met bolle buik lachend het water in duik, om mijn techniek te verbeteren klimt Les met behulp van een touw schaterend tegen de waterval op. Dit is zo surrealistisch, dit is maandag.

Ik had niet gedacht dat ik dit probleem voor mijn veertigste zou hebben. Maar hoe zen ik ook probeer te leven met alleen mijn kleine rugtas, als ik bij terugkomst deze weer in mijn fietstassen probeer te proppen, scheurt de fietstas uit. Handig. Met een ratelende fiets, van de tas die half tussen mijn spaken hangt, fiets ik de laatste tien kilometer naar Sandimen. Vermoeid maar voldaan val ik na sunset, een biertje en drie pinda’s in slaap in ons heerlijk kingsize bed.

Taiwan cycling Sandimen

Taiwan cycling Sandimen

Cycling Taiwan

Taiwan cycling Sandimen

Cycling taiwan Sandimen

Cycling taiwan Sandimen

Taiwan cycling Sandimen

Cycling taiwan Sandimen

Taiwan cycling Sandimen

Taiwan cycling Sandimen

Taiwan cycling Sandimen

Cycling taiwan Sandimen

Taiwan bicycle Sandimen

Taiwan cycling Sandimen