Kawaii (“lovable”, “cute”, or “adorable”) is the quality of cuteness in the context of Japanese culture. It has become a prominent aspect of Japanese popular culture, entertainment, clothing, food, toys, personal appearance, behavior, and mannerisms.

The word “kawaii” originally derives from a “radiant face”, but more commonly referred to the blushing of an embarrassed person. Over time, the meaning changed into the modern meaning of “cute”. – wikipedia

Geordend zijn, beleefdheid, precisie en kawaii zijn belangrijke waarden in de Japanse cultuur. De zorgvuldig aangelegde Japanse tuinen, de kunst van de meest prachtige origami vouwen en Michelin ster waardige sushi maken, zijn een greep aan voorbeelden. Kijk een avond Jiro dreams of sushi en je krijgt een glimp van dit onderdeel uit de Japanse cultuur. Wij landen midden in de nacht in Japan, maar ik ben net als de rest van de stad klaar wakker. Vol energie van alleen al het idee dat ik midden in Tokyo sta. Een stad met een passie voor alles wat nieuw is en daartegenover in mijn ogen, een hele interessante, mysterieuze, traditionele cultuur.

Opposites
In Tokyo is het op straat brandschoon maar er zijn nergens prullenbakken. Iedereen neemt z’n eigen afval mee naar huis. Droegen in Beijing en Shanghai de Chinezen mondkapjes tegen de smog, in Japan draag je een mondkapje als je zelf verkouden bent om besmetting van je medemens te voorkomen.  Is het stoplicht rood dan wacht netjes iedereen, ook al komt er in de verste verte niks aan. Aangekomen vanuit het chaotische verkeer in China is dit voor ons even wennen. Japanners zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Als we op straat de weg vragen staken ze hun eigen activiteiten en brengen ons gerust drie kilometer verderop naar waar wij zijn moeten. Fooi geven is onbeleefd, buigen en bedanken kun je niet vaak genoeg doen. Voor de metro wacht iedereen in de daarvoor op de grond aangegeven wachtvakken. Tijdens spitsuur is het zo druk dat er metro personeel is om iedereen die mee wil komen de metro in te proppen. Roken is op veel plekken op straat verboden maar in restaurants wel toegestaan. In Tokyo werkt het gros van de werknemers elke dag over, eet onderweg in een standing sushi bar en slaapt in de metro naar en van huis.

Tokyo en de omliggende agglomeratie Groot-Tokyo is met meer dan 30 miljoen mensen de grootste metropool ter wereld. Alles wat je wilt en niet wilt is hier te vinden. Ik kijk mijn ogen uit in deze wereldstad met meer Michelin sterren dan welke stad dan ook. Cafés waar je uilen kunt aaien, een robot restaurant, honderden spelletjes arcades die 24/7 open zijn, Shinto tempels, een district met de allerkleinste barretjes ter wereld, de Tokyo (Eifel) Tower, het aller drukste kruispunt ter wereld, futuristische architectuur, Harajuku girls met roze geverfde haren en grote onschuldige blauwe ogen van de neplenzen en traditionele theeceremonies van geisha’s.

Local food
Net als voor de Japanners is snacken voor ons dagelijks vermaak. Op lokale food markten vragen we ons bij verschillende producten af of het iets te eten is of decoratie voor de kerstboom. Shimbashi is een wijk vol met kleine, sfeervolle, betaalbare restaurantjes en barretjes. We hebben hier de grootste lol met de Japanners en eten er de lekkerste sushi. Helaas konden we het restaurant zelf geen tweede keer meer vinden. Naast alle goede klassiekers uit te proberen, proberen we ook vreemd (soms) succesvol nieuw eten en drinken; een matcha latte, melon bread (onze favoriet!), kaiseki, groene thee chocolade, groene thee fliebers met pinda poeder (hele droge mond), rijstflapjes met rode bonenpasta, deeg balletjes met zoete stroop, octopus balletjes met bruine saus, Japanse hartige pannenkoeken enz. enz. Heel gezond zijn de meeste snacks niet. Toch hebben Japanners de hoogste levensverwachting. Hier dragen vooral het eten van rauwe vis, groenten, sojaproducten, kombu, groene thee en kleine porties –het snacken- aan mee.

Ons bezoek aan Tokyo voelde als één lange rush. Tokyo is tien steden in één en zes dagen is te kort om alles te doen wat we willen. Ik ga zeker nog een keer terug!

Tokyo Japan

Tokyo Japan

Tokyo Japan

Tokyo Japan

Tokyo Japan

Japan, Tokyo

Tokyo Japan

Tokyo Japan

Tokyo Japan

Tokyo Japan

Tokyo Japan

Tokyo Japan

Japan, Tokyo

Tokyo Japan

Tokyo Japan

Tokyo Japan

Tokyo Japan

Tokyo Japan