-In English soon-

on this cold morning
in the shade of mount fuji
all seems fresh and clean

only dreams remain
as I usher my present
into my future

where you will sing songs
as the brightness of day wanes
with the setting sun

-An anonymus Haiku Chain-

Mount Fuji, de hoogste berg van Japan ligt 112 km ten zuidwesten van Tokyo, op het eiland Honshu. De berg staat symbool voor Japan en is al eeuwenlang een inspiratiebron voor velen Japanse dichters en kunstenaars. Met een beetje geluk kun je hem op een klaarlichte dag zien vanaf de Sky Tree, de hoogste toren in Tokyo. Mount Fuji is een vulkaan die voor het laatst is uitgebarsten in 1707. Veel Japanners maken een bedevaartstocht naar de top. Fuji behoort namelijk tot één van de drie heilige bergen (samen met Mount Tate en Mount Haku). In het shintoïsme, de oorspronkelijke religie van Japan, worden de zogeheten Kami (natuurgeesten) aanbeden. De shintoïsten kennen de natuur een goddelijke waarde toe. Het is dus begrijpelijk dat Mount Fuji in hun ogen heilig is. 

Lake Kawaguchiko
De besneeuwde bergtop van Mount Fuji laat zich het meest zien rondom november en mei, vroeg in de ochtend of later in de middag. Om 08:00 ‘s ochtends vertrekken we met de bus vanaf Shinjuku station in Tokyo naar Lake Kawaguchiko. Dit meer ligt aan de noord kant van Mount Fuji en behoort tot de vijf meren van Fuji. Je hebt hier niet alleen een adembenemend uitzicht, de plek staat ook bekend om cherry blossom rondom april en de red leaves half november. Wij komen precies op het goede moment aan, of toch niet?

Het is 11:00 wanneer we in Kawaguchiko aankomen. Geen Mount Fuji te zien. De laaghangende wolken belemmeren het zicht. We hadden er niet bij stil gestaan dat er ook dagen zijn waarop je hem niet ziet. De omgeving is prachtig. De ene boom nog roder dan de andere. Te voet en met de bus verkennen we het gebied en zoeken de beste spots om de berg te fotograferen zodra hij tevoorschijn komt. Om de vijf minuten kijken we om ons heen of er al iets van Fuji zichtbaar is. Het gaat ons niet gebeuren, dat we hem missen. Het duurt even, maar tegen de namiddag trekt de bewolking langzaam weg en zien we de eerste contouren van de vulkaan achter de wolken verschijnen. Ik geloof mijn ogen bijna niet. Het plaatje is perfect. De symmetrische vorm, de besneeuwde bergtop, de fel rode bladeren aan de bomen en de traditionele huizen waar we overheen kijken. Ik begrijp waarom Mount Fuji in de Unesco Werelderfgoedlijst is opgenomen.

Tijdens golden hour drinken we een biertje bij de haven aan het Kawaguchiko meer. Hier staan de meeste maple leaves en zie je Mount Fuji weerspiegelen in het water. Na drie wereldsteden in één week bezocht te hebben was deze dag in de natuur een fijne afwisseling.

Vanuit Kawaguchiko station kun je met de rode en groene buslijn rondom het Kwaguchiko en Saiko meer. Onze beste foto spots waren bij Saiko Iyashi (bus stop 68)en aan de Nothern Shores van lake Kwaguchiko.

 

Japan, Lake Kawaguchiko

Japan Mount Fuji

Japan Mount Fuji

Japan Mount Fuji

Japan, Mount Fuji

Japan Mount Fuji

Japan Mount Fuji

 

Japan Mount Fuji

Japan Mount Fuji

Japan Mount Fuji

Japan Mount Fuji

Japan Mount Fuji

Japan, Mount Fuji

Japan Mount Fuji