-In English soon-

Ramses, muzikant, levensgenieter, lolbroek en nummer één chef op Iens Haarlem voor de Lange Heer. Ramses is oorspronkelijk Haarlemmer, maar is zes jaar geleden voor de liefde verhuisd naar Leiden.  

Wat is niet te missen als je Leiden bezoekt?
De burcht is niet te missen, hij staat midden in Leiden. Je kunt een rondje over de muur lopen met een mooi uitzicht over de stad.

De Multiplex is ook een bezoek waard, samen met de Sub 071. Multiplex is een gekraakt pand, de Sub 071 is de kelder van dit pand. Het is één van de kleinste concertzalen van Nederland. Er passen 50 man maximaal in. Af en toe zijn hier legendarische concerten. Gebr. de Nobel aan de Marktsteeg is de nieuwe poptempel van Leiden. Je hebt er goed geluid en een tof programma.

Waar ben je recent goed uit eten geweest?
Bij Bistro Bord’o aan de Apothekersdijk. Ze serveren bijzondere smaken met verrassende bereidingen. Het is een sterrenwaardig restaurant voor een vriendelijke prijs.

Bij Bocconi in de Burgsteeg kom ik regelmatig. Hier kookt een Italiaanse mama. Zij maakt elke dag wat anders, net wat uitkomt en waar ze zin in heeft. Het is altijd lekker. Bocconi is meer een trattoria dan restaurant maar je kunt er ook zitten.

Waar ga je heen om te borrelen?
Ik kom veel bij het Burcht café, een kunstenaars café wat aan de burcht vast zit. Daarnaast ben ik vaak met vrienden bij Dranklokaal de WW in de Wolsteeg. De WW is ontstaan toen de eigenaar in de WW zat en er klaar mee was. Het is er altijd gezellig, er is een grote rookruimte en af toe is er een vinyl avond of optreden.

Wat zou je vrienden die ergens anders wonen, aanraden in Leiden te doen?
Een bootje huren. Leiden heeft veel mooie grachten in de binnenstad. Daarnaast zijn er veel culturele bezienswaardigheden zoals het museum van Volkenkunde, het Naturalis, de Hooglandskerk heeft een mooie buiten expositie van beelden en natuurlijk de Hortus Botanicus. De Pieterskerkbuurt is een mooie buurt om door te wandelen.

Waar meet je vrienden voor koffie?
Bij Meneer Janssen. Het heeft een fijn terras en ligt aan de Nieuwe Rijn. Dit vind ik het leukste stuk centrum van Leiden.

Wat zou je missen aan Leiden als je weg gaat?
De nachtelijke zwemsessie ‘s in het Galgenwater en het chillen in het plantsoen aan de Singel bij de fontein met mijn vrienden.

Waarom de Lange Heer?
De Vrijheid in mijn werk, de ongedwongen sfeer die er heerst met collega’s en gasten. Alles kan, een houseparty, een live jazzband, een pop-up cocktailbar, een vuurkorf in de tuin en de Lange Heerlijkheid voor de deur.