Ai, kent de beste (verborgen) spots in Kioto, de stad waar ze is geboren en opgegroeid. Ze werkt in de fiets verhuur shop Nanakomachi. Een goede tip voor wie op de fiets de stad wil verkennen.

Welke wijk mag je echt niet overslaan in Kioto?
Ik kom heel graag in Asashiyama. Het mooiste deel van Kioto, met name tijdens de herfst verkleuringen. Je kunt er lekker rondlopen in het bamboo forest en bezoek hier zeker de Sanzen-in tempel. Met name de grote tuin is echt heel mooi met veel bruggen, prachtige bomen en wandelpaden. Het is echt mijn favoriet. Ik kom hier ook graag vanwege de goede koffie bij Arabica.

Waar ben je recent goed uit eten geweest?
Endo Yasaka in Gion. Het is een traditioneel Kioto stijl tempura restaurant. Niet goedkoop maar wel heel goed eten. Ook de setting is bijzonder, voorheen was dit namelijk een theehuis waar geiko en maiko woonden. Het menu is altijd seizoensgebonden.

Waar ga je heen om te borrelen?
Ik hou van het sfeertje aan de Kamo River in de oude wijk. De mensen die in de bars werken zijn heel aardig en gezellig. Ik ga vaak naar Fuji bar aan Pontocho street. Een stijlvolle bar waar je met uitzicht over de rivier heerlijke cocktails kunt drinken met je vrienden. Ze hebben relaxte sofa’s en en als je geluk hebt kun je ook genieten van live muziek. Je kunt er ook eten, met name vega hapjes. Ik ga ook graag naar Izakaya, een ander woord voor Japanse stijl foodbar. Isomatsu aan de Kiyamachi street. Niet te duur, aardige mensen en het eten echt is echt heerlijk. Een hotspot voor veggies en wijn liefhebbers.

Wat zou je vrienden die ergens anders wonen aanraden wanneer ze Kyoto bezoeken?
Als ze niet teveel geld kwijt willen zijn aan verblijf zou ik ze aanraden te Airbnb’en. Het wordt steeds populairder in Kioto en is een stuk goedkoper in vergelijking met wat je hier voor een hotel overnachting betaald. Met name tijdens cherry blossom en de herfst. Je kunt er ook voor kiezen om naar Shiga Prefecture te gaan wat naast Kioto ligt. Met de JR trein ben je er in tien minuten en het is veel goedkoper!

Wat is je favoriete shop in Kioto?
Het BAL gebouw heeft een shopping mall met veel verschillende fashion winkels. Fuji Daimaru aan de Shijō-dōri is ook een goede shopping mall. Iets kleiner maar heeft veel leuke hippe winkels en heerlijke sushi en fruit takeaways.

Waar meet je vrienden voor koffie?
Arabica heeft de beste koffie gemaakt van arabica bonen. Ze hebben twee locaties. Eén in Arashiyama aan de Sagatenryuji Susukinobabacho Ukyo-ky. Het zit dichtbij de Hozu River en brug, vlakbij het station. Hier ga ik het vaakst naar toe, het is ook de nieuwste van de twee. De andere vind je in Higashiyama aan de Hochinocho Higashiyama-Ku. Efish ( http://www.shinproducts.com/), is een funky stijl design coffee bar en galerij in één gelegen aan de rivier. Ze hebben goede koffie en ook lekker (veggie) eten.

Wat zou je missen aan Kioto als je weg gaat?
De sfeer. Kioto is heel anders dan alle andere Japanse steden. Het is rustig, relaxed en er komen veel verschillende culturen samen. Ik hou van de combinatie oud traditioneel en hip en modern, wat je veel in Kioto ziet.