Na bijna vier maanden reizen staan we voor het eerst op het strand in Dulan, een artistiek Aboriginal dorpje in Oost-Taiwan. Wanneer we onze eerste duik nemen, voelen we ons gezegend. Langs de kust liggen de mooiste stenen, schelpen en koraal, maar helaas ook veel afval. Plastic doppen, slippers, schoenen, visnetten, autobanden, een gebarsten iPhone en ontelbaar veel kleine stukjes plastic in allerlei kleuren. Hoe bewust zijn de locals zelf van wat voor impact dit op het milieu heeft?
Beach cleanup
We doen ons best om na elk strandbezoek afval mee te nemen, maar er ligt teveel voor vier handen. Daarom proberen we tijdens Kerstavond zoveel mogelijk mensen te verzamelen voor een beach cleanup. Zo ontmoeten we Mark, mede-eigenaar van de surfschool van Dulan, elke dag opnieuw wordt hij geconfronteerd met grote hoeveelheden zwerfvuil. ”Het is ongelofelijk wat ik elke dag tegenkom tijdens het surfen. Het verontrustende is dat het vooral de locals zelf zijn die hun strand vervuilen. Zij zien het strand niet als mooie plek voor een wandeling of om te sporten, maar als stortplaats.” Elf jaar geleden kwam Mark voor het eerst in Dulan. Hij vertelt ons dat er destijds bijna niemand op het strand te vinden was. Voordat de relatie tussen Taiwan en China in 1987 verbeterde was het strand enkel een militaire uitvalbasis en geen plek om te zonnebaden. ”De meeste locals kunnen niet zwemmen omdat ze het nooit hebben geleerd en hun kinderen dus ook niet. Sinds het aantal surfers in Taiwan is toegenomen, merk je dat het strand steeds meer wordt gezien als recreatie plek.”
Kinderen van de toekomst
Bizar dat wij duizenden kilometers afreizen om een duik te kunnen nemen in een helderblauwe oceaan grenzend aan een strand met palmbomen, terwijl de kinderen die er 500 meter vandaan wonen het strand nog nooit hebben gezien. Mark vertelt ons over zijn plan om de kinderen in Dulan op spelenderwijs te leren waarom ze hun strand schoon moeten houden. ”Door kinderen achter hun computer vandaan te halen en met ze te hiken in de bergen, te zwemmen, snorkelen, surfen en spelen op het strand, wil ik ze meer bewust maken van de natuur. Het is belangrijk dat het voor hen vanzelfsprekend wordt om het eiland schoon te houden, want zij zijn de nieuwe generatie.”
Bewustwording creëren
De beach cleanup op Eerste Kerstdag is een succes. Met een groep van tien locals en reizigers behalen we een mooi resultaat: tien zakken vol vuilnis, een schoon strand, een goed gevoel en hopelijk wat meer bewustwording. Tijdens het oprapen zien we hoeveel microplastic er ontstaan als plastic een tijd blijft liggen. De kust ligt er vol mee. Al die kleine stukjes worden geconsumeerd door vissen en vogels en uiteindelijk door ons zelf. Een verschrikkelijk uitkomst die we koste wat kost moeten voorkomen. Door bewustwording te creëren, zo min mogelijk single-use plastic te gebruiken, te recyclen en regelmatig een beach cleanup te organiseren maken we kleine stappen in de goede richting voor een betere wereld.
Lees ook onze vorige blogs over Japan, Mongolië, Siberië en de aftrap van onze reis in Sint-Petersburg!
Leave A Comment