We zitten dicht tegen elkaar rondom het houtkacheltje in de tipi. We kijken toe hoe Batmu onze gastheer, een blok ijs laat smelten in de pan. We zijn op bezoek bij de Tsaatan, één van de laatste rendier herders in Noord Mongolië.

Mongolië is het dunst bevolkte land ter wereld, schatrijk aan prachtige natuur en vruchtbare grond, maar toch is maar de helft van de bevolking voorzien van schoon water. Het overgrote deel van de inwoners van Mongolië woont in ger tenten. Omdat steeds meer mensen in de hoofdstad Ulaanbaatar gaan wonen, breiden de ger districten rond de stad zich steeds verder uit. De gers zijn niet aangesloten op waterleidingen. De locals halen hun jerrycans water op bij de waterkiosken en gaan naar het gezamenlijke badhuis voor een douche.

Batmu woont hoog in de bergen van Noord Mongolië waar geen waterkiosk is. Vanuit zijn tipi kijkt hij uit over het Khövsgöl meer. Het zusje van het Baikal meer waar we drie dagen geleden onze Doppers nog vulden. Batmu leidt een nomadisch, basic leven dat volledig om zijn dertig rendieren draait. Hij zou nooit naar de stad verhuizen. Terwijl het ijswater pruttelt, vertelt hij ons over zijn leven.

‘Ik hou van de bergen, de natuur en mijn rendieren. Ze brengen me naar het meer om water te halen. Wanneer er sneeuw ligt zoals nu, laat ik het smelten om te koken.”

Ik had niet verwacht dat ik ook hier weer rechtstreeks uit het meer kon drinken, maar als ik Batmu mag geloven kunnen we onderweg naar de bewoonde wereld onze Doppers weer vullen.

Na een bijzondere overnachting in de tipi worden we in Mörön, waar onze bus vertrekt, afgezet bij een badhuis, waar we net als de locals na 5 dagen eindelijk een verfrissende douche kunnen nemen.

Lees hier meer over onze trip naar de Tsaatan en zijn manier van leven.

Tijdens onze reis zien, ervaren en beleven we hoe er in andere landen en culturen wordt omgegaan met drinkwater en plastic afval. Elke maand delen wij van de bestemming waar wij ons dan bevinden wat ons geïnspireerd en/of verbaasd heeft. Deze artikelen zijn ook terug te vinden op www.dopper.com.