Do you want fresh water fish? Or fresh water eel, do you mean sushi? Nope we mean fresh water, is it possible to drink from the tab? Nee? Ja? Geen idee. Misverstanden en onduidelijkheden, elke dag minimaal één keer in Japan.

Geordend zijn, beleefdheid en precisie zijn belangrijke normen en waarden in de Japanse cultuur. Dat geld ook voor het eten en drinken. Neem bijvoorbeeld sushi, de vaardigheid en het geduld om een maaltijd uit verschillende kleine kunstwerkjes te maken komt niet voor niets uit Japan. Kijk een avond Jiro dreams of sushi –een film over de beste sushi chef van Japan- en je krijgt een glimp van dit onderdeel uit de Japanse cultuur. Japan is op papier ons eerste land waar we water uit de kraan kunnen drinken. Maar overal waar we komen staat naast de kraan een waterzuiveraar en drinkt niemand het kraanwater voordat het eerst gezuiverd is. Zo ook bij de traditionele ryokans waar wij overnachten.

Japanners zijn gek op eten en drinken en doen dat de hele dag door. Op lokale food markten vragen we ons bij verschillende producten af of het iets te eten is of decoratie voor de kerstboom. Het valt ons op dat Japanners dol zijn op biologische producten. Als we Ai -een hippe Japanse vrouw die we ontmoeten in Kioto- vragen waarom niemand water rechtstreeks uit de kraan drinkt vertelt ze ons dat sinds de Fukushima Daiichi nucleaire ramp iedereen veel strikter is wat betreft eten en drinken. De ramp is ontstaan door de aardbeving in 2011 en de tsunami die daar op volgde. Uit angst voor eventuele radioactieve deeltjes drinken veel Japanners in de regio’s die wij bezoeken hun water extra gezuiverd en eten alleen biologisch producten. Natuurrampen zijn voor ons in Nederland vandaag de dag een ver van ons bed show. Japan behoort tot de seismisch meest actieve gebieden ter wereld en is vulkanisch.

Mount Fuji is de hoogste en bekendste vulkaan van Japan en staat symbool voor het land. Na vijf super drukke en bizarre dagen in Tokyo zijn we toe aan een dag natuur. We leren dat het smeltwater van de besneeuwde top van Mount Fuji, via de grond en ondergronds lava in +/-80 jaar vanaf de berg naar Oshino Village stroomt. Hier komt het water uit in natuurlijke bronnen. We vullen onze doppers bij de natural springs en als Mount Fuji dan eindelijk uit de wolken tevoorschijn komt is het uitzicht onbetaalbaar.

Tijdens onze reis zien, ervaren en beleven we hoe er in andere landen en culturen wordt omgegaan met drinkwater en plastic afval. Elke maand delen wij van de bestemming waar wij ons dan bevinden wat ons geïnspireerd en/of verbaasd heeft. Volg onze gehele reis op www.dopper.com.