‘Ik heb geen man nodig om gelukkig te zijn’

Solongo, een hard werkende vrouw uit Ulaanbaatar. Ze is 30 en single, maar geeft niets om het huwelijk. Ze heeft haar ware liefde gevonden in god.

Wat is je achtergrond?
Ik ben geboren in Ulaanbaatar. Na de middelbare school ben ik Toerisme Management gaan studeren. Ik was in die tijd meer bezig met feesten dan met studeren. Na mijn afstuderen heb ik nooit in het toerisme gewerkt. Ik werkte in de sales en was vooral geïnteresseerd in business en marketing. Omdat ik ook mijn Engels wilde verbeteren ben ik in Singapore Business Management gaan studeren. Sinds 2009 werk ik in de sales & marketing in Ulaanbaatar. Ik woon samen met mijn jongere broer in het huis van mijn ouders. Mijn ouders zijn vorig jaar naar Californië verhuisd nadat mijn vader (hij was piloot) met pensioen ging. Mijn moeder is huisvrouw, zoals in de meeste Mongoolse families. De eerste maand nadat mijn ouders emigreerden, voelde raar. Ik was ongerust, maar sinds ik druk ben met werk denk ik er niet meer aan.

Hoe sta je in het leven?
Op mijn leeftijd zijn de meeste vrouwen in Mongolië al getrouwd en hebben twee of drie kinderen. Ik ben niet getrouwd, voor mij hoeft dat ook niet. Ik heb de juiste partner nog niet gevonden. Mijn familie maakt zich druk om mij en probeert me te koppelen aan mannen. Maar ik ben niet geïnteresseerd. Ik heb geen man nodig om gelukkig te zijn.

Ben je bekend met het dertigers dilemma?
Het zijn vooral de mensen om me heen die het over trouwen hebben. Hierdoor denk ik soms,  ‘moet ik niet ook binnenkort trouwen?’. Maar ik kan niet met iemand trouwen waar ik niets voor voel. Ik word gelukkig van mijn werk en verkies werken boven vakantie. Mijn vrienden klagen dat ik nooit meer mee uit ga. Ik denk dat mijn mindset is veranderd sinds ik ouder ben geworden.

Hoe zie je de toekomst?
Ik ben van plan een huis te kopen in Ulaanbaatar. Naast mijn werk leven, leid ik een tweede leven in de kerk. In 2014 bezocht ik de kerk en bekeerde me tot het Christendom. De bijbel heeft antwoord op al mijn vragen. Er is geen verwarring in het Christendom. s’ Ochtends ga ik naar mijn werk en na 19:00 ga ik naar de kerk. Ik wil graag groepsleider worden in de kerk.

Wat voor wijze les heb je van je ouders meegekregen?
Mijn moeder zie altijd: ‘Wees bescheiden’.

Wat voor advies zou je de jongere jij geven?
Ik heb veel kansen laten liggen. Na de middelbare school ging ik met foute vrienden om, hierdoor kwam er van studeren weinig terecht. Ik had meer moeten studeren in plaats van uitgaan en feesten.

Wat was je laatste geluksmomentje?
Toen ik een nieuw werkproject kreeg. Daarvoor reis ik nu naar China, ik doe research voor het inkopen van meubels.

Wat betekent geluk voor jou?
Geluk draait niet om geld maar om ware liefde. Die heb ik gevonden in god.