‘Ook met een zaak, man, kind en hypotheek voel ik vrijheid’

Linda, een sterke, positieve vrouw en moeder van Nout (2,5 jaar). Ze is 29 jaar en sinds kort zwanger van de tweede. Samen met haar lief Niels runt ze café de Vijfhoek in Haarlem.

Wat is geluk voor jou?
Dat zijn momenten. Ik vind het een fijn gevoel dat ik tevreden kan zijn met hoe het leven is. Dat ik niet het gevoel heb dat ik meer nodig heb om dat gevoel te ervaren.

Wat is je achtergrond?
Ik kom oorspronkelijk uit Haarlem. Op mijn twaalfde verhuisden we naar Drenthe. Na drie jaar op een boerderij te hebben gewoond, zijn we naar Alkmaar verhuisd. Ik ging na mijn eindexamen weer terug naar Haarlem, waar ik op kamers ging. Ik ben Scheikunde gaan studeren omdat ik dat heel leuk vond. Vrij snel kwam ik er achter dat ik er niks mee wilde doen en ben ik geswitcht naar bedrijfskunde. Studeren ging mij altijd goed af en ik wilde destijds graag een diploma halen. Bijkomend voordeel was dat ik mijn studiefinanciering dan niet terug hoefde te betalen.

Ik werkte naast mijn studie al bij strandtent Rapa Nui en in cafe Studio. Daar heb ik Niels 8 jaar geleden ontmoet. Het was vrij snel serieus. Toen Niels in een rolstoel terecht kwam trok ik voor drie maanden bij hem in, hij kon niks alleen. Hierdoor ging het erg snel. We kenden elkaar pas een jaar toen Niels op het punt stond om de Vijfhoek te openen. Daar heb ik hem vanaf het begin af aan mee geholpen.

Je bent 29, al 2,5 jaar moeder en zwanger van de 2e, hoe sta je in het leven?
Ik ben zeker van mezelf en ken niet zoveel angst. Ook tijdens mijn zwangerschap was ik niet angstig. Het komt wel zoals het gaat denk ik altijd maar. Ik sta niet anders in het leven dan toen ik nog geen kinderen had en heb niet zo het gevoel dat ik van alles wil. Het zijn de kleine dingen in het leven waar ik gelukkig van word. Eigenlijk ben ik best snel tevreden. Dat geeft veel rust in je hoofd.

Ben je bekend met het dertigers dilemma?
Daar ben ik totaal niet mee bezig. Ik denk dat veel vrouwen dat hebben omdat ze net beginnen met hun carrière of omdat hun relatie over gaat. Ik heb al een kind en ben al acht jaar met Niels. Vanaf dag één wist ik dat hij de vader van mijn kinderen werd. Dat dilemma heb ik niet. Wij hebben een fijn huis, een lief kind en een goed lopende zaak. Alles loopt op rolletjes. Heel veel mensen hebben dat nog niet op deze leeftijd.

Hoe zie je de toekomst tegemoet?
Een toekomst met meer kinderen, daarin ben ik al goed op weg! Wellicht ook een tweede horeca zaak in Haarlem. Haarlem is een heerlijke stad om te wonen en werken. Ik hou van het strand en ook van het dorpse gevoel van de stad.

Wat is een wijze les die je van je ouders hebt meegekregen?
Dat ik zelfstandig kan en moet zijn. Ik ben twee keer verhuisd. Terwijl iedereen hier een middelbare school uitkoos, ging ik naar Drenthe waar iedereen elkaar kende. Ik was de kakker uit Haarlem. Door dit te ervaren zag ik in dat ik mijzelf kan redden. Ik heb genoeg vaardigheden om het naar m’n zin te krijgen.

Als je de jongere jij een advies kan geven, wat zou dat dan zijn?
Ik had nooit direct moeten gaan studeren. Dat zou ik nooit tegen m’n kinderen zeggen natuurlijk, maar ik ben een praktisch mens. Ik vind het leuk om fysiek bezig te zijn. Het ging altijd goed op school waardoor het in de lijn der verwachting lag dat ik ging studeren. Maar achteraf gezien had ik beter een praktische opleiding kunnen doen.

Wat is jouw droom?
We willen ooit een andere zaak openen en ik wil nog meer kinderen. Maar ik ben heel gelukkig met hoe het leven nu is. Ik sta er niet zo bij stil dat dit het dan is voor de rest van mijn leven. Ik leef in het nu en momenteel ben ik heel gelukkig met mijn leven. Ondanks dat ik een zaak, man, kind en hypotheek heb, voel ik vrijheid. Ik kan doen wat ik wil. Niks is onmogelijk.

Wanneer heb je voor het laatst een geluksmomentje gehad?
Net nog, toen ik het hartje hoorde kloppen van mijn tweede kindje. Ik heb vaak geluksmomentjes. Ik kan heel erg genieten. Als je moeder bent geworden kunnen kleine dingen je irriteren maar vooral ook heel gelukkig maken.

Back
NEXT