‘Ik ben ervan overtuigd dat als je doet wat je wilt, je het gelukkigst wordt’

Under the Same Sun

De Haarlemse Lieselotte is net 31 geworden. Deze talentvolle vrouw gaat keihard haar droom achterna. Al vier jaar runt ze haar eigen fashion label Mélangetrois.

Wat is geluk voor jou?
Volgen wat je hart je ingeeft. Ik ben heel gelukkig met mijn grote groep vrienden. Ik kan genieten van met hen de hort op gaan. Het maakt niet uit wat we doen, het samen zijn is al genoeg. Ik heb veel humor in mijn leven nodig. Mijn vrienden zijn heel grappig, ik zou niet zonder ze kunnen.

Je runt je eigen fashion label, wat heb je gedaan om dit te bereiken?
Van jongs af aan heb ik altijd al gedacht dat ik iets met mode of textiel wilde doen. Na het Sancta Maria ben ik op mijn 17e naar de Kunstacademie in Den Haag gegaan. Dat raad ik niemand op zo’n jonge leeftijd aan. Ik kwam bij mensen in de klas die al jaren op zichzelf woonden en ik speelde bij wijze van nog met barbies. Halverwege ben ik gestopt en voor wat meer levenservaring op reis gegaan. Bij terugkomst werd ik aangenomen op de Kunstacademie in Utrecht. Daar ben ik afgestudeerd. Als onderdeel van mijn eindexamen heb ik les gegeven op de modevakschool in Ghana. Hier ben ik in contact gekomen met Fieke waarmee ik creatief een goede klik had. We besloten na ons afstuderen nogmaals naar Ghana te gaan. De tweede keer hebben we op vijf verschillende scholen ontwikkelingswerk gedaan. Ik vond het interessant en leerzaam om te zien hoe in andere culturen met mode wordt omgegaan. Bij terugkomst hebben Fieke en ik de eerste collectie en de basis van Mélangetrois gemaakt. In 2011 konden we met wat geluk een pop-up store openen in het Magna Plaza achter de Dam in Amsterdam. Het was een winkel van 300m2 inclusief atelier, zo tof! We hebben een knallend openingsfeest gegeven en de eerste collectie geshowd. De winkel liep daarna best goed. Dit gaf ons het vertrouwen dat we creatief op de juiste weg zaten. Uiteindelijk zijn na drie collecties onze wegen gescheiden.Even goede vrienden. Maar onze toekomstplannen weken teveel van elkaar af. Ik heb toen besloten alleen verder te gaan.

Je hebt hard gewerkt om tot hier te komen. Denk je weleens, is dit het wel?
Het is af en toe best pittig is om alles te combineren en m`n hoofd boven water te houden. Naast Mélangetrois heb ik namelijk ook een bijbaantje, om rond te komen, met wisseldiensten. Soms denk ik dat ik te gefocust op mijn werk ben. Maar het is een soort drang, een oerinstinct om dit te doen. Bij de gedachte dat ik wat anders moet doen word ik bang. Ik zou niet weten wat. Dit is mijn passie, no doubt about it.

Hoe sta je tegenover het dertigers dilemma?
Ik heb het gevoel dat als je eenmaal dertig bent je dan aan een bepaald beeld moet voldoen. Huisje, boompje, beestje, een soort van vastigheid. Ik ben 31 maar stabiliseer totaal niet. Ik ben juist goedkoper gaan wonen om mijn collectie te bekostigen. Maar ik weet wel wat ik wil en ik ben van mening dat je moet doen wat je gelukkig maakt. Dat betekent op dit moment voor mij een bijbaan hebben. Het is even de eindjes aan elkaar knopen. Soms vind ik het lastig als ik mensen in mijn omgeving zie die wel deze ‘volwassen’ stappen maken. Het is een bepaalde sociale druk. Ik heb het gevoel dat ik al meer bereikt moet hebben. Dan denk ik ‘wat zit ik nou in mijn atelier te knutselen?’. Je bent vaak kritischer naar jezelf. Van andere hoor ik namelijk dat ze het stoer vinden dat ik al vier jaar lang mijn eigen label run.

Hoe sta je nu in het leven?
De dertig ben ik gepasseerd en het leven eindigt niet. Ik wil doen waar ik gelukkig van word. Niet nadenken over of dat wel het verstandigst is voor de toekomst. Ik denk dat die instelling me het verst gaat brengen.

Wat is een wijze les die je van je ouders hebt meegekregen?
Mijn ouders hebben mij geleerd op save te spelen. Ondanks dat ik een goede basis meegekregen heb, speel ik zelf niet op safe. Misschien is dat een soort contra reactie. Ik weet niet of save spelen het juiste is. Ik trek mijn eigen plan. Soms is dat niet verstandig, maar ik heb nog nooit ergens spijt van gehad. Wanneer je op je bek gaat, leer je daar ook weer van. Als je echt iets wilt, moet je ervoor gaan. Ik ben ervan overtuigd dat als je doet wat je wilt, je het gelukkigst wordt. Stel, ik beslis nu niet het geld te lenen om een collectie te maken. Dan zou ik mij mijn hele leven afvragen; ‘wat als ik het wel geprobeerd had?’. Ik leef liever met een schuld als ik de boot in ga dan die vraag. Niet handelen uit angst. Dat is voor mij één van de belangrijkste lessen die ik zelf geleerd heb.

Als je de jongere jij een advies kan geven, wat zou dat dan zijn?
Soms kan ik bitterzoet zijn. Ik zou mezelf iets meer een schop onder mijn kont geven. Hoe ik in elkaar zit of waarom ik bepaalde keuzes maak, daar sta ik niet bij stil. Ik doe gewoon en deal met de consequenties. Ik vertrouw op mijn instinct.

Wat is jouw droom?
Kunnen bestaan van dat wat ik het liefst doe. Ik geloof in mijn eigen creatieve kracht. Over vijf jaar wil ik een label wat staat en dat dat mijn core business is.

Wanneer heb je voor het laatst een geluksmomentje gehad?
Gister, ik was in mijn atelier aan het werk en ik dacht: dit is echt wat ik wil en het gaat ook lekker. Robin, mijn compagnon stuurde op datzelfde moment een mailtje met ‘Lekker bezig!’. Daar krijg ik energie van. Net zoals af en toe dansen tot de zon op komt of kleine dingetjes zoals confetti.

Back