‘Ik leid een gelukkig leven, daar heb ik nooit twijfels over gehad.’

Mongolia Under the Same Sun

lhagvasyren  (34) woont samen met haar man en dochter van 12 op het platteland van Noord Mongolië. Momenteel is ze hoog zwanger van haar tweede kindje.

Wat is geluk voor jou?

Een gezonde familie. Zolang iedereen dat is, ben ik heel gelukkig.

Wat is je achtergrond en wat doe je nu?

Ik ben geboren in Renchilhumbe village een klein dorpje in het Noorden van Mongolië. Het is 50 kilometer van waar ik nu woon. Ik kom uit een gezin van zeven. Van mijn achtste tot veertiende ben ik naar school gegaan. Na het afronden van de basisschool ben ik terug bij mijn ouders op het platteland gaan wonen. Ik hielp mijn ouders met het verzorgen van de dieren. Mijn ouders hebben twee huizen, één in het dorp en één op het platteland. Mijn man komt uit hetzelfde dorp als ik. Hij organiseert tours voor toeristen in en rond het dorp, zo hebben we elkaar ontmoet. Ik was toen zeventien jaar. Een jaar later zijn we getrouwd. Ik ben bij hem op het platteland gaan wonen, het huidige huis waar we nu nog wonen.

In Mongolië is het vanzelfsprekend dat de man voor het huis zorgt, het sprokkelen van hout en het geld om eten te kopen. Vrouwen richten het huis in, regelen het huishouden en koken. Op een normale dag, melk ik in de ochtend de jakken, maak ik overdag het huis schoon en kook en was ik ’s avonds.

Ben je bekend met het dertigers dilemma?

Nee. Ik wilde altijd al op het platteland blijven wonen. De stad trekt mij niet. Ik ben gelukkig met hoe mijn leven is. Daar heb ik nooit twijfels over gehad.

Als je nu naar de toekomst kijkt, waar zie je jezelf dan over 10 jaar?

-Onze tolk zegt ons, dat de toekomst voorspellen een vraag voor is voor een sjamaan.-

De eerste twee levensjaren van mijn nieuwe kindje zal ik vooral daar mee bezig zijn. Verder blijf ik mijn leven leiden zo als het nu is. Verder dan twee jaar in de toekomst kijk ik ook niet vooruit.

Wat is een wijze les die je van je ouders hebt meegekregen?

Vind een goede man om mee te trouwen en zorg goed voor de kinderen.

Als je de jongere jij een advies kan geven, wat zou dat dan zijn?

Op jonge leeftijd heb ik school verlaten. Ik zou mijzelf op het hart drukken door te gaan. Dat het belangrijk is om meer te leren en goede cijfers te halen. Ik geef dit nu mee aan mijn dochter.

Wat is jouw droom?

Het is altijd een droom van me geweest om balletdanseres te worden. Om op te mogen treden in mooie theaters.

Wanneer heb je voor het laatst een geluksmomentje gehad?

Het moment dat ik merkte dat ik niet meer ongesteld werd en er achter kwam dat ik zwanger ben.

Back