‘In Nederland heb je de mogelijkheid om na te denken over je toekomst en dat na te streven.’

Katherine Alzate

Geboren en opgegroeid in Colombia, verhuisde Katherine (25 jaar) op haar 9e naar Nederland. 

Wat is geluk voor jou?
Vrijheid en onafhankelijkheid. Ik voel me in Nederland vrij om te doen wat ik wil. Te gaan en staan waar ik wil. Dat is heel fijn. Het maakt me verdrietig dat ik weet dat dat niet overal het geval is.

Hoe was het om op te groeien in Colombia ?
Ik groeide op in Cali, een miljoenenstad. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik drie was. Mijn moeder werkte hard om rond te komen waardoor mijn oma de zorg voor mij grotendeels op zich nam. In de jaren ’90 was het onrustig en gevaarlijk in Colombia, we voelden ons onveilig. Mensen om ons heen verdwenen plotseling, je voelde de spanning op straat. Mijn moeder had het idee dat we weg moesten. Ze ging op vakantie naar Nederland en ik bleef bij mijn oma in Colombia. Op de kaasmarkt in Alkmaar ontmoette mijn moeder een Nederlandse man en werd verliefd. Eén jaar later verhuisde we naar Anna Paulowna. Een dorpje in de kop van Noord-Holland. Het tegenovergestelde van waar ik vandaan kwam. Ik besefte goed dat ik mijn vrienden en familie in Colombia achter liet. Afscheid nemen van mijn oma vond ik het moeilijkst, zij was als een tweede moeder voor mij.

Hoe ervaarde je het om naar Nederland te verhuizen?
In Nederland aangekomen zag ik voor het eerst van mijn leven sneeuw. Heel bizar, en het was zo koud. Ik was negen en leerplichtig dus moest direct naar school. Op school begreep niemand mijn Spaans en ik sprak nog geen woord Nederlands. Op het platteland tussen de boeren was ik net een attractie. Ik viel op en mensen keken naar me. Er was één juf op school die een beetje Spaans sprak en woorden voor mij vertaalde. Gelukkig pik je als kind een nieuwe taal snel op.

Wat is een wijze les die je van je ouders hebt meegekregen?
Ik heb van mijn moeder meegekregen dat je nooit afhankelijk moet worden van een man. Mijn moeder is een hele sterke vrouw die zich goed zelf redde. Maar mijn belangrijkste les is mijn eigen levenservaring. Hierdoor ben ik onafhankelijk, realistisch en volwassen.

Hoe sta je in het leven?
Ik besef vaak dat ik veel geluk heb gehad doordat we naar Nederland verhuisd zijn. Ik volg een studie en ik werk. Ik ben financieel onafhankelijk en daar word ik heel gelukkig van. Dat is een groot verschil met mijn neefjes en nichtjes die opgroeien in een omgeving met minder kansen en waar het normaal is om op je 17e zwanger te zijn. Jaarlijks bezoek ik mijn familie in Colombia en besef dan dat ik hier vaak om niks zeur. In Nederland heb je de mogelijkheid om na te denken over je toekomst en dat na te streven.

Hoe zie je de toekomst?
Momenteel  studeer ik Media en Entertainment Management. Ik heb een mooie afstudeeropdracht binnen. Het vooruitzicht dat ik binnenkort mijn diploma in handen heb maakt mij super gelukkig. Als één van de weinige uit mijn Colombiaanse familie heb ik de kans gekregen om te gaan studeren. Ik ben blij dat ik die kans volledig heb benut en vind het belangrijk om mijn familie trots te maken. Na mij afstuderen zou ik graag zakelijke evenementen organiseren. Liefst buitenlandse evenementen en dan in Spaanstalige landen. Als mij een interessante baan in het buitenland aangeboden wordt sta ik daar zeker voor open. Dat houdt het leven ook spannend toch?
Natuurlijk wil ik ook kinderen. Moeder worden lijkt me het mooiste wat er is.

Wat zijn je dromen als de sky the limit is?
Een reis door Colombia. Ik wil meer van mijn eigen land te zien. Niet alleen op familie bezoek gaan, maar mijn eigen cultuur verder ontdekken.

Wat was je laatste geluksmomentje?
Vanmiddag zag ik dat mijn beste vriend voor het eerst verliefd is en dat dat wederzijds is. Dat maakte mij zo gelukkig. Hoe zeggen jullie dat ook alweer? Op ieder potje past een dopje toch? Ik kan heel erg meegenieten van het geluk van dierbaren om mij heen.

Back
NEXT