‘Leven van wat je het leukst vindt om te doen,
ik geloof dat dat de toekomst is.’

Jip is een ras Amsterdamse. Opgevoed door haar hippie ouders en twee lesbische vriendinnen. De 26 jarige vrije geest is één en al creativiteit. Fietsend door de stad ziet ze overal nieuwe ideeën. ‘Ik ben zo’n dagdromer, het is onvermijdelijk om daar niets mee te doen’.  

Wat is geluk voor jou?
Het gevoel dat je lekker bezig bent en het ultieme gevoel van samen zijn. Maar ook rust. Het tegenovergestelde gevoel van stress. Dat ik weet dat iets goed komt. Je ontspannen voelen en weten dat alles oké is.

Wat is je achtergrond en wat doe je nu?
Ik heb een rustige, beschermde jeugd in Amsterdam gehad. Door de scheiding van mijn ouders ben ik in mijn schulp gekropen. Dit merkte ik vooral van mijn 10e tot 19e. Toen ik Psychologie ging studeren aan de UVA wilde ik het heft weer in eigen handen nemen. Zelf kiezen wie ik was. Ik heb tijdens het studeren mijn persoonlijkheid opnieuw gevonden. Ik trok aan wat ik wilde en vond een hele fijne vriendengroep. Inmiddels heb ik Psychologie afgerond. Met mijn diploma op zak kon ik in het diepe springen qua creativiteit. Als ik uit ging, doste ik mezelf steeds meer uit. Ik vind het fantastisch om me helemaal te verkleden. Ik werd op een gegeven moment gevraagd, door vrienden die feesten organiseren, om de bezoekers te schminken tijdens hun feesten. Dat werden er steeds meer. Eén van deze organisaties, Apenkooien, stelde voor of ik op Amsterdam Open Air een performance wilde doen. Ik had hier wel oren naar. Deze eerste act werkte als een sneeuwbal effect. Ninjin, mijn bedrijfje, was geboren. Een soort onverwacht kind waar je heel blij mee bent.

Hoe sta je nu in het leven?
Ik ben momenteel mijn leven aan het uitzoeken en dat is heel spannend. Soms denk ik, ik ben al 26, wat ben ik nou aan het doen? Ik heb net mijn relatie verbroken. Heel verdrietig, maar ik vind het ook juist fijn om vrij te zijn en dat ik in mijn leven alle kanten op kan. Ik heb het gevoel dat ik nu aan het begin sta van een enorme ontwikkeling. De ruimte van de vrijheid heb ik nodig om voor mijzelf alles goed uit te zoeken.

Ben je bekend met het dertigers dilemma?
Ja dat vind ik heel herkenbaar. Maar ik zit niet in een quarterlife crisis. Ninjin is iets wat ik heel graag doe, maar dat is tegelijkertijd ook onzeker. Ik vergelijk mijzelf vaak met mensen die vijf jaar ouder zijn. Dan wil ik graag al zo ver zijn als hen, terwijl ik nog best jong benGraag wil ik die diepere lagen van mijzelf in duiken. Ik ben nu aan het uitzoeken en uitproberen wat ik het liefst wil op verschillende vlakken.

Wat is een wijze les die je van je ouders hebt meegekregen?
Ik kan heel streng zijn voor mezelf. Nu ik bijvoorbeeld weer net single ben kan ik alle hoop in de liefde verliezen. Mijn moeder zegt dan: ‘Jip je bent 26, ga het allemaal rustig uitzoeken’. Ze is een hippie in hart en ziel. Terwijl ik denk ‘shit moet ik niet aan mijn toekomst denken? Aan een baan en vast inkomen?’.

Als je de jongere jij een advies kan geven, wat zou dat dan zijn?
Vraag om hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen. Door alle perfomances die ik voor Ninjin samen met vrienden heb gedaan besef ik dat mensen het fijn vinden om je te helpen. Het is oké om je kwetsbaar op te stellen.

Wat is jouw droom?
Ik wil heel goed worden in wat ik doe en daar van rond kunnen komen. Ik geloof dat dat de toekomst is van de samenleving. Leven van wat je leuk vindt om te doen.

Wanneer heb je voor het laatst een geluksmomentje gehad?
Woensdag nadat ik weken lang zo hard gewerkt had, hoefde ik even niks te doen. Daar werd ik zo blij van! Wat tijd nemen voor jezelf is het beste cadeautje wat je jezelf kunt geven. Maar misschien nog wel belangrijker: Ik had dit jaar een grote area op Mysteryland en mijn Ninjin team regelde het zo goed. Iedereen hielp mee, samen maakten we Ninjin, dat voelde zo fijn, een ultiem geluksgevoel!

Back