‘Ik heb een open blik en denk niet teveel na over de toekomst’

Fleur, een knappe en intelligente vrouw (29 jaar) uit Haarlem. Ze woont sinds drie jaar in China en heeft haar plek gevonden in expat city Shanghai.

Wat is geluk voor jou?
Ik ervaar geluk wanneer mijn zorgen er niet toe doen en ik volledig in staat ben om van iets/iemand of een moment te genieten.

Wat is je achtergrond en wat doe je nu ?
Ik ben opgegroeid in Overveen/Haarlem en heb eerst Trade Management Asia aan de HES en vervolgens Internationale Betrekkingen aan de UvA in Amsterdam gestudeerd. Na mijn afstuderen in de zomer van 2012, ben ik naar Chengdu gegaan om Chinees te leren. Na een jaar ben ik verhuisd naar Beijing, allereerst voor een stage bij het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), later voor de droombaan die mij hier werd aangeboden. Op het moment dat ik gek werd van onzekerheid over mijn contract- en visumverlenging en het continu opnieuw beginnen – en daardoor toch even twijfelde om terug te gaan naar Nederland – kwam mijn baas met een advertentie voor een PhD positie aan Fudan University in Shanghai. Het zou voor drie jaar zijn. Daar moest ik even over nadenken. Maar een vaste plek en de mogelijkheid om me verder te specialiseren in China was eigenlijk precies wat ik wilde. Ik heb de positie gekregen en inmiddels woon ik ruim een jaar in Shanghai.

Hoe sta je nu in het leven?
Open en relaxed. Dat was ik altijd al, maar door mijn ervaringen in China ben ik nog beter in staat geworden om dingen op me af te laten komen en meer in het moment te leven.

Hoe ervaar je het expat leven?
Goed. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk, maar ik heb hier een leuk leven weten op te bouwen. Ik heb een geweldig huis en een grote vriendengroep. Shanghai voelt inmiddels echt als mijn thuis. Ik mis mijn familie en vrienden in Nederland soms wel, maar het is tegenwoordig erg makkelijk om contact te onderhouden. Waar ik erg van geniet is dat je in een land als China continue nieuwe dingen blijft ontdekken. Daarnaast ontwikkel je allerlei nieuwe inzichten. Na een winter in Chengdu besef je bijvoorbeeld hoe geweldig centrale verwarming eigenlijk is. Ook leer je in China je geduld je geduld te bewaren.

Je bent een maand geleden 29 geworden, ervaar je het dertigers dilemma?
Niet echt. Wel heb ik de health trend uit Nederland opgepikt. Gezond eten is hier meer een uitdaging dan in Nederland, maar ik ben gestopt met roken en zit nu in een zes weken durend detox- trainingsprogramma. Niet omdat ik bijna dertig ben, maar omdat ik mijzelf gezond en sterk wil voelen. Vorig jaar ben ik voor het eerst echt ziek geworden door de luchtvervuiling. Om dat te voorkomen ben ik mezelf winterklaar aan het maken voor de smoggy Chinese winter.

Wat is een wijze les die je van je ouders hebt meegekregen?
Dat je alles kunt bereiken wat je wilt zolang je er maar voor gaat. Mijn ouders hebben mij altijd gesteund en er alles aan gedaan om te zorgen dat ik daar zou komen waar ik wilde zijn. Daar ben ik ze enorm dankbaar voor. Daarnaast staan mijn ouders open voor alles en iedereen. Ze hebben mij geleerd altijd respectvol met mensen om te gaan en geen onderscheid te maken. Ik denk dat ik mijn aanpassings- en inlevingsvermogen van hen heb mee gekregen.

Als je de jongere jij een advies kan geven, wat zou dat dan zijn?
Laat je door niemand aanpraten wat je wel of niet kunt. Mij is ooit verteld dat ik niet naar de MAVO kon en nu doe ik een PhD. Met wilskracht en doorzettingsvermogen kun je alles bereiken.

Hoe zie je de toekomst?
Ik denk dat als ik over twee à drie jaar mijn PhD heb afgerond terug ga naar Europa. Dan heb ik hier ongeveer zes jaar gezeten en liggen mijn kansen meer in die hoek van de wereld. Terugkijkend op de afgelopen jaren lijkt alles uiteindelijk precies te zijn gegaan zoals het bedoeld was, ook al voelde dat soms in het moment helemaal niet zo. Ik heb een open blik en denk niet teveel na over de toekomst.

Wanneer heb je voor het laatst een geluksmomentje gehad?
In Cottage cafe, mijn tweede thuis in Shanghai, waar ik vaak zit te studeren. De familie die het runt zorgt altijd goed voor me. Ze geven me citroenthee of laten me met hen mee-eten zodat ik goed kan studeren. Laatst kwam de bazin onverwacht met twee steamed buns aanzetten. Zulk soort warme gebaren laten me hier extra thuis voelen en doen mij op dat moment beseffen waarom ik zo gek ben op deze plek.

MORE