‘Ik geloof dat wanneer je positief bent, geluk je tegemoet komt’

Under the Same Sun

Elena (32 jaar), ze is fotograaf op bruiloften en heeft de wereld over gereisd. Sinds april besloot ze zich te settelen in Sint Petersburg.

Wat is je achtergrond?
Ik ben geboren in een plaatsje niet ver van Moskou. Ik heb rechten gestudeerd omdat ik dacht dat ik als advocaat een goede baan zou hebben. Uiteindelijk heb ik nooit als advocaat gewerkt. Ik ben gaan reizen na mijn studie. Toen ik mijn eerste camera kocht kwam ik vrij snel aan opdrachten en ben ik bruiloften gaan fotograferen. Met deze job heb ik door veel landen gereisd en ook in Parijs gewoond. Dit jaar kreeg ik de behoefte om te settelen. Ik woon nu sinds april in Sint Petersburg. Soms reis ik naar Moskou heen en weer omdat mijn opdrachten daar beter betaald zijn dan in Sint Petersburg.

Wat is geluk voor jou?
Ik word van heel veel gelukkig. Van het weer of wanneer iemand iets liefs tegen me zegt. Ik ben heel blij dat ik kan eten wat ik wil zonder er dik van te worden. Ik heb een interessant leven, een fijne man en ik hou veel van mijn vrienden. Ik maak me nooit druk om geld. Sommige mensen zijn altijd aan het klagen. Ik geloof dat wanneer je positief bent, geluk je tegemoet komt.

Hoe sta je in het leven?
Sinds ik besloten heb wie ik ben, ben ik gelukkig met mijn leven. Vorig jaar probeerde ik iemand te zijn waarvan ik dacht dat ik het moest zijn. Ik moest zoveel van mezelf en had het gevoel dat ik altijd een doel moest hebben. Nu voel ik die drang niet meer zo. Op dit moment werk ik bijvoorbeeld even minder en voel ik me daar goed bij.

Welke wijze les heb je van je ouders meegekregen?
Ik heb vooral van mijn eigen levenservaring geleerd. Ik kom uit een arm gezin en arme mensen in Rusland zijn bang voor rijke mensen. Ze zien ze voor leugenaars aan en denken dat ze bij de maffia zitten. Het duurde lang voordat ik in zag dat dit niet zo hoeft te zijn. Vanaf mijn 14e begon ik te werken. Ik had nooit gedacht dat ik kon reizen, omdat het zo duur is. Volgens mijn familie is reizen alleen voor rijke mensen. Niemand heeft buiten Rusland gereisd. Op mijn 22e ben ik voor het eerst naar het buitenland vertrokken. Ik sprak geen woord Engels, ik kon nog niet eens tellen. Tijdens het reizen heb ik Engels geleerd. Door het te doen, leer je het het beste.

Hoe zie je de toekomst?
Toen ik jong was dacht ik altijd te weten wat ik wilde. Nu veranderd mijn gedachte regelmatig. Ik weet zeker dat het op een dag wel duidelijk wordt. Natuurlijk wil ik kinderen. Volgens Russische standaarden ben ik eigenlijk al te oud. Het is hier normaal om op je 18e te trouwen en voor je 25e al kinderen te hebben.

Ben je bekend met het dertigers dilemma?
Ja dat had ik voordat ik dertig werd. Maar ik kan je vertellen, na je dertigste verandert er niets. Anderhalf jaar geleden had ik een kleine depressie. Ik had geen doel in mijn leven en daar werd ik onrustig van. Ik heb een week lang niet gegeten, geslapen, gewerkt en ik zag ook niemand. Na die week heb ik voor mezelf besloten dat ik helemaal geen specifiek doel nodig heb. Ook zonder doel kun je van het leven genieten. Ik had altijd veel aan mijn hoofd maar na die week is mijn hoofd leger en ervaar ik rust.

Wat voor advies zou je de jongere jij geven?
Wat mij betreft kun je het beste zo vroeg mogelijk beginnen met reizen en verschillende talen leren. Ik heb het meeste geleerd tijdens mijn reizen en door te ervaren hoe het is om in een ander land te wonen. Je ontmoet nieuwe mensen uit verschillende culturen. Dat werkt geest verruimend. Reizen kan altijd. Ook wanneer je geen geld hebt en de taal niet spreekt. Je leert het vanzelf.

Wat was je laatste geluksmomentje?
Net, toen ik een berichtje kreeg van mijn vriend. Ik ervaar veel geluk. Aankomende vrijdag ga ik naar Parijs, zonder plan. Ik weet dat ik altijd aan inkomsten kan komen wanneer ik het nodig heb. Mijn leven hangt daar niet vanaf. Zo ontmoet ik fijne mensen die mij gelukkig maken.

Back