‘Elk pad wat je kiest in je leven kan naar geluk leiden’

Ondanks dat Ayumi (29) geen traditioneel Japans leven leidt, is het huwelijk heel belangrijk voor haar.

Wat is geluk voor jou?
De man van je dromen tegen komen en daarmee trouwen. Ik ben hem eindelijk tegen gekomen en ben sindsdien heel gelukkig. Hij maakt me vaak aan het lachen. Hij is grappig en gek en dat trekt mij in hem aan. Ik geniet van de vrijheid die ik nu heb in onze relatie, maar ik droom ervan dat hij mij op een dag ten huwelijk vraagt.

Wat is je achtergrond?
Ik ben geboren in het noorden van Honshu in Japan. Toen ik twaalf was zijn mijn ouders gescheiden en ben ik met mijn moeder in Saitama Prefecture op Honshu gaan wonen. Mijn moeder is niet echt een huismoeder en kookt bijvoorbeeld niet. Na school moest ik veel doen thuis. Ik deed de boodschappen en maakte het eten klaar. Gelukkig kan mijn stiefvader goed koken, dus dat heb ik van hem geleerd. Na de middelbare school ben ik Engels gaan studeren, maar dat heb ik nooit afgemaakt. Ik ben geen studie type. Ik ben gaan werken bij de Japanese Railway. Toen ik op de bruiloft van één van mijn vrienden was besefte ik wat mijn passie is. Sindsdien werk ik als styliste voor een bedrijf dat bruiloften organiseert.

Hoe sta je in het leven?
Ik ben heel verliefd. Ik heb een Britse vriend die in Japan woont. Hij is sinds negen maanden Engels docent. Binnenkort ga ik naar Engeland om zijn familie te ontmoeten, waar ik erg naar uit kijk! In vergelijking met Japanse mannen, zijn de Britse mannen meer mijn type. Japanse mannen tonen hun gevoelens niet. Dat maakt het lastig om een relatie met ze te hebben. Mijn vriend zegt vaak tegen me hoe gek hij op me is, waardoor ik nog verliefder op hem word.

Ben je bekend met het dertigers dilemma?
Ja, in Japan is het bijvoorbeeld raar dat ik nog niet getrouwd ben. Al mijn vrienden van vroeger zijn al getrouwd. Maar ik neem liever mijn tijd in plaats van dat ik moet scheiden omdat ik te snel getrouwd ben. Ook al heb ik een vriend, ik voel me nog vrij en daar word ik gelukkig van. Omdat ik nog geen kinderen heb, heb ik de vrijheid te doen wat ik wil. Ik wil genieten van mijn leven en geen overhaaste beslissingen nemen omdat dit verwacht wordt op mijn leeftijd.

Wat zijn je toekomst dromen?
In de toekomst wil ik mijn eigen winkel openen. Ik ben een creatief persoon en wil mijn eigen gemaakte trouw accessoires verkopen.

Welke wijze les heb je van je ouders mee gekregen?
Trouw niet wanneer je ongelukkig bent in je relatie. Sinds mijn ouders zijn gescheiden realiseer ik dat je pas moet trouwen wanneer je echt zeker weet dat het hem is.

Welke wijze les zou je de jongere jij geven?
Om nooit spijt te hebben van de keuzes die je gemaakt hebt. Stoppen met school voelde destijds niet als een goede keuze. Toch ben ik goed terecht gekomen ook al nam ik een andere weg dan gebruikelijk is. Elk pad wat je kiest in je leven kan naar geluk leiden.

Wat is je laatste geluksmomentje?
Gisteren tijdens een concert van Exo, een Japanse band. Ik ben een groot fan, vorige week was ik ook bij een concert van ze in Tokyo. Gisteren deden ze het veel beter, ik was trots op de band!

Under The Same Sun is een lang lopende reisreportage die je kunt volgen op onze reis- en lifestyle blog Meet You at the Bridge. De reportage laat overeenkomsten en verschillen zien in wat gelukkig zijn betekent voor vrouwen tussen de 25 en 35 jaar afkomstig uit diverse culturen.

Klik hieronder voor alle interviews.

MORE