‘Een ‘normaal’ leven is alles wat ik nodig heb om

gelukkig te zijn’

Ayako Kawakami (29) is een hippe en slimme Japanse vrouw woonachtig in het bruisende hart van Osaka. Een stad die o.a. bekend staat om de down-to-earth inwoners.

Wat is geluk voor jou?
Een fijne baan hebben en in de mogelijkheid zijn om uit te gaan met vrienden. Vier jaar geleden is één van mijn beste vriendinnen op jonge leeftijd overleden. Sinds toen is een ‘normaal’ leven alles wat ik nodig heb om gelukkig te zijn.

Wat is je achtergrond?
Ik ben geboren in Gunma een provincie noord, westelijk van Tokyo en opgegroeid in Osaka. Mijn moeder vertelde mij vroeger vaak over de periode dat zij in Amerika gewoond heeft. Sinds toen heb ik altijd de droom gehad om ook in het buitenland te wonen en werken. Tijdens mijn eerste jaar high school, ben ik voor een uitwisselingsproject tien dagen in Australië geweest, helaas kon dit niet langer vanwege geld redenen. Na high school wilde ik Engels studeren maar mijn moeder vond dat ik beter de verpleging in kon gaan omdat dit in Japan meer garantie op een baan geeft. Na mijn studie voor verpleegster had ik nog steeds de drang om naar het buitenland te gaan. Ik heb vier jaar hard gewerkt en gespaard in een ziekenhuis en ben toen voor een jaar reizen en werken naar Australië gegaan.

Hoe sta je in het leven?
Ik leef een gelukkig leven. Ik heb mijn droombaan gevonden, ik werk nu in de emergency room in een ziekenhuis in Osaka. Maar ik leidt wel een druk leven, ik werk elke dag over, er zijn minimaal dertig bedden in de ER met allerlei soorten patiënten, niet alleen eerste hulp gevallen. Dat werkt soms stressvol. Misschien ben ik nog single omdat ik zo druk ben met werk. Ik wil wel graag een vriend, maar ik

Ben je bekend met het dertigers dilemma?
Ik dacht altijd dat dit dilemma een typisch cultureel Japans dilemma was. De druk van alle verwachtingen van je ouders of samenleving om van alles bereikt te moeten hebben voor je dertigste. Soms maak ik mij zorgen dat ik (nog) geen vriend heb of een hoog salaris. Op andere dagen ben ik simpelweg gelukkig om het feit dat ik gezond ben en dat ik alles kan doen wat ik wil. Ik ben zeer verrast maar voel tevens steun in het feit dat dit dilemma ook leeft bij vrouwen uit andere culturen. 

Wat zijn je toekomst dromen?
Ik ben gelukkig met mijn leven in Osaka, ik voel momenteel niet meer die drang van voorheen om naar het buitenland te gaan. Ik werk pas sinds vijf maanden op de ER en zou mij in de toekomst graag in een bepaald vakgebied in het ziekenhuid willen specialiseren.

Welke wijze les heb je van je ouders meegekregen?
Tijdens mijn studie verpleging, was mijn leven erg zwaar. Ik werkte elke dag en sliep geen één nacht 8 uur achter elkaar. Soms beschuldigde ik mijn moeder ervan mij deze keus te laten maken. Mijn moeder zei me dat ze me alleen geadviseerd had. Dat ik zelf uiteindelijk de keuze heb gemaakt en dat ik altijd in mijn leven verantwoordelijkheid moet nemen voor de keuzes die ik maak. 

Welk advies zou je de jongere jij geven?
Heel simpel, kies altijd voor wat je het liefste doet.

Wat was je laatste geluksmomentje?
Vandaag toen ik rond liep in Osaka. Het was zonnig weer, de bladeren van de maple bomen zijn zo rood als ze kunnen zijn. Ik voelde me bedeeld en gelukkig om in deze stad te wonen.

Under The Same Sun is een lang lopende reisreportage die je kunt volgen op onze reis- en lifestyle blog Meet You at the Bridge. De reportage laat overeenkomsten en verschillen zien in wat gelukkig zijn betekent voor vrouwen tussen de 25 en 35 jaar afkomstig uit diverse culturen.

Klik hieronder voor alle interviews.

MORE