‘Voor alles is een right place and time.’

Maja, een energieke vrouw die zoveel mogelijk uit het leven wil halen. Ze is 34 en runt haar eigen concept decor studio en artiesten boekingsbureau.

Wat is geluk voor jou?
Geluk is voor mij wanneer ik me verbonden voel met de mensen om me heen. Dat we elkaar begrijpen, lol hebben, samen opgaan in onze omgeving. Maar ook wanneer ik juist alleen op pad ga, de natuur in en geniet van het moment zonder afleiding van een ander. Een gelukkig gevoel zit in allerlei kleine momenten, zoals laatst toen ik op de fiets zat en een man op een scootmobiel naast me ineens tegen me zei: ‘Wie het eerste bij de finish is!’. We trokken meteen een sprintje naar het stoplicht. Zo’n korte spontane speelse interactie, juist met een onbekende, is te gek!

Wat wilde je vroeger worden en wat doe je nu ?
Het allereerste wat ik wilde worden was zeemeermin, toen was ik vier. Daarna archeoloog, astronaut, danseres, striptekenaar en modeontwerpster. Deze brede interesse is nog steeds een rode draad in mijn leven. Ik vind heel veel leuk om te doen. Tot mijn 26e bleef het bij dromen. Ik ondernam wel van alles, met name op sociaal vlak, met vrienden en naar feestjes. Totdat ik iemand ontmoette die mij wakker heeft geschud. Vanaf toen kreeg ik door dat je gewoon moet doen. Ik ben mijn dromen gaan realiseren door te gaan reizen en te werken in het buitenland. Door veel te doen, ben ik gegroeid en heb ik een mooi portfolio opgebouwd. Daar pluk ik nu de vruchten van. Mijn advies aan dromers is dan ook: go for it! Het is zonde van je potentie om het niet te doen. Als freelancer maak ik nu decor concepten voor brand events, daarnaast heb ik een eigen performance groep en cureer ik exposities bij Roest. 

Hoe sta je nu in het leven?
Ik zit dit jaar in een transitiefase. In maart heb ik een tien daagse stilteretraite gedaan en sindsdien valt het me op hoe ontzettend druk mijn leven is. Mijn freelance klussen vallen vooral tijdens de zomer allemaal samen. Daarnaast je vrienden, reizen en feestjes. Op een gegeven moment was ik naast m’n werk ook met vijf verschillende cursusdagen per week bezig! Het werd mij te veel. Iets moest anders. Met een aantal doorgevoerde veranderingen is mijn leven al een stuk relaxter en heb ik meer de ruimte om te genieten van wat ik aan het doen ben. Maar het blijft iets om in de gaten te houden. Ik ben een energiek persoon en soms wil ik teveel.

Ben je bekend met het dertigers dilemma?
Ik heb daar niet zon last van gehad, omdat ik vooral bezig ben geweest zoveel mogelijk te doen wat ik wil. Ik vind ouder worden ook juist leuk. Je kunt beter relativeren en je weet beter wat je wilt en hoe dat te bereiken. Toen mijn eerste vriendinnetjes een kind kregen voelde ik hem wel even. Ik was 29 en kreeg het gevoel van: Oh shit, het gaat nu gebeuren, alles wordt anders! Maar dat blijkt hartstikke mee te vallen. 

Wat is jouw droom?
Ik leef vooral in het nu en de nabije toekomst, waardoor een droom eigenlijk te ver weg klinkt. Wel zie ik mezelf in de toekomst ergens wonen waar meer natuur is. Dichtbij de zee en het bos. De stad kan ik nu nog niet loslaten, ik hou teveel van die energieke vibe. Maar de behoefte aan meer natuur en rust begint te komen. Mijn hart ligt in de creatieve sector, daarin wil ik het liefst werkzaam blijven. Verder is er nog zoveel wat ik wil onderzoeken en beleven, dat ik hoop zolang mogelijk gezond te blijven.

Wat is een wijze les die je van je ouders hebt meegenomen?
Leef gezond en neem het heft in eigen handen. De bal ligt altijd bij jezelf. De ander triggert enkel iets wat al in jou zit. Jij bepaalt hoe je er mee omgaat. Dat is iets wat ik de laatste jaren steeds beter begrijp.

Als je de jongere jij een advies kunt geven, wat zou dat dan zijn?
Wil niet te snel volwassen worden, maar neem de tijd om jezelf te ontwikkelen. Voor alles is een right place and time. Je kunt veel meer dan je denkt. Daar kom je vooral achter door het te doen, in plaats van het alleen maar te willen doen. 

Wanneer heb je voor het laatst een geluksmomentje gehad?
Ik kreeg laatst een mailtje van mijn ouders met zulke hartverwarmende woorden. Toen moest ik wel even een traantje wegpinken van geluk.

Back