‘Ik noem je: bloemen
ik noem je: merel in de vroegte
ik noem je: mooi
ik noem je: narcissen in de nacht
waaroverheen de wind strijkt
naar mij toe
ik noem je: bloemen in de nacht’
Jan Hanlo

Zo ver mijn blik reikt lopen strak gekleurde lijnen weg achter de horizon. De zon die weg zakt over het vlakke Nederlandse landschap, een dromerig vergezicht. Tussen half april en half mei, de bloesem maanden, staan de bollenvelden volop in bloei. Minder bekend, maar minstens net zo mooi zijn de fiets routes langs de bloeiende fruitbomen. Als eerst in het seizoen vormen de sneeuwwitte kersen- en pruimenbloesems zich, gevolgd door de eveneens witte perenbloesem en de roze appelbloesem. Wij hebben de vier mooiste bollen- en bloesem routes om deze maand te fietsen uitgezocht.

1. De bollenroute Hillegom, Zuid-Holland – 21,8 km
Deze mooie fietsroute voert je langs de bollenvelden van de Bollenstreek. Wanneer ik deze route fiets denk ik terug aan mijn dagelijkse route naar school en de kroeg vanuit Hillegom, het dorp waar ik ben opgegroeid. Maak een koffiestop bij De Plantage in Vogelenzang. Een 100% organic restaurant gebouwd in een kas. Je kunt er ook heerlijk relaxen op het terras of in een hangmat. Deze route komt ook langs het Keukenhof.

2. De bloesemroute Tiel/Betuwe, Gelderland – 45 km
De Betuwe staat bekend als fruitgebied. De boomgaarden zijn één van de belangrijkste kenmerken van Rivierenland en bieden van april tot en met september een prachtige wit-roze bloeiend panorama.

3. De bollenroute Julianadorp, Noord-Holland – 42 km
De omgeving van Julianadorp staat bekend om de prachtige bollenstreek. Een uitgestrekt gebied met strand, dijk, duinen, musea en bloeiende bollenvelden.

4. Een bloesemtocht langs de mooiste boomgaarden, Zeeland – 36 km
Zuid-Beveland is bij uitstek geschikt voor fruitteelt. Tussen de dijken, rustieke dorpen en heggengebieden fiets je langs de bloeiende boomgaarden.

Hillegom, Nederland, bollenstreek

Hillegom, Nederland, bollenstreek