Wat verwacht je te zien wanneer je een duik neemt in de Indische Oceaan? Kleurrijk koraal en bijzondere schelpen? Tropische vissen en schildpadden? Kristalhelder water met aangrenzende witte stranden? Pulau Weh – een eiland boven het meest noordelijk puntje van Sumatra – voldoet op het eerste gezicht aan dit paradijselijke stereotype. Het eiland is door haar rijke onderwaterwereld vooral populair als duikbestemming. Bij aankomst wuiven de palmbomen ons vrolijk tegemoet, we kunnen ons geluk niet op en rennen direct met snorkel en duikbril de azuurblauwe zee in. Maar de teleurstelling kan niet groter zijn. In de Indische Oceaan drijven enorme hoeveelheden plastic, als de wind verkeerd staat, waait een deel van dat plastic blijkbaar richting Pulau Weh. Vier meter van de kant zwemmen we tussen tientallen plastic zakken, slippers, tandenborstels en kinderspeelgoed. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Rescue divers
Bij de lokale duikshop spreken we Nicolas, de Spaanse eigenaar:. ‘Ik heb de hoeveelheid afval in de zee de afgelopen vier jaar dat ik hier woon enorm zien toenemen, onder meer door de komst van toeristen. Als we uitvaren voor een duik staat er voorop de boot altijd iemand op de uitkijk voor plastic zakken, want die wil je absoluut niet in je motor hebben. In 2015 hebben we op het eiland Pulau Weh Green opgericht. Dit is een groep betrokken eilandbewoners die onder andere beach clean ups organiseert, jonge schoolkinderen bewust wil maken van het gevaar van de plastic soup en hen wil leren recyclen. Begin januari 2016 heeft de Indonesische regering besloten dat er bij elke winkel in Jakarta verplicht moet worden betaald voor plastic zakken. Voor Indonesië, de op één na grootste vervuiler van de oceanen, is dit een grote stap vooruit.’

Beat the micro bead
Naar schatting belandt er jaarlijks zo’n acht miljoen ton plastic in onze oceanen. Dat heeft een enorm effect op het zeeleven. Schildpadden, vogels, vissen en dolfijnen sterven door het eten van plastic dat zij aanzien voor iets eetbaars. Erosie verandert plastic in microplastics, deze zijn nog gevaarlijker en worden bizar genoeg in honderden producten verwerkt waaronder tandpasta, shampoo en mascara. Met de app Beat the Micro Bead, kan je producten scannen en zo ontdekken of er plastic in is verwerkt. Microplastics beïnvloeden de gehele voedselketen. Plankton eet ze onbewust, kleine vissen eten plankton, grote vissen eten kleine vissen en wie eet grote vissen? Juist, jij! Samen met Dopper proberen wij meer mensen bewust te maken van dit probleem. Help ons mee: zeg nee tegen disposable items, recycle, ruim zwerfvuil op en be the messenger. Maak je vrienden en familie bewust van het plastic probleem. Jij kan een verschil maken en samen maken we de oceanen schoon.

Lees ook onze vorige blogs over  Taiwan, Japan, Mongolie, Siberie en de aftrap van onze reis in Sint-Petersburg