Waterspetters vliegen in het rond en kinderen huppelen rondom de waterput. Twee helder blauwe ogen met daartussen een felrode bindi kijken me doordringend aan. Een vrouw gekleed in een zijden paarse sari reikt haar handen, in een kommetje gevormd, naar ons uit. Ze wil dat we uit haar handen drinken, maar we bedanken voorzichtig en ze besprenkelt onze gezichten. We zijn op een traditionele zondagsviering bij een met vlaggen versierde hindu tempel in het binnenland van Sri Lanka.
Water is leven
Voor Hindoes staat water symbool voor het leven, het wordt veel gebruikt bij traditionele vieringen en elke tempel staat dichtbij een waterbron. Ook in de traditionele geneeskunst Ayurveda staat water centraal. Deze oud-Indiase holistische gezondheidsleer is erop gericht om het lichaam te reinigen, in balans te brengen en daarmee ziektes te voorkomen. In een Ayurveda resort spreken we Sandu; een Ayurvedische arts. ”Water is een bron van levenskracht. Ik neem elke dag een bad en drink veel water om het lichaam te reinigen” vertelt hij ons. Waar dat water vandaan komt? ”Het merendeel van de locals haalt water uit een waterput, want het water uit de grond is bijna overal schoon en bevat veel mineralen.’’
Paradijs op aarde
Vanuit het binnenland reizen we per tuk tuk en bus langs de zuidwestkust van Sri Lanka. Op het eerste gezicht een paradijs met uitgestrekte stranden, zeeën van palmbomen, gele kokosnoten en kleurrijke mensen. Maar we zien ook veel plastic afval langs de toeristische hotspots liggen. Bij aankomst in ons hotel staan er twee flessen gekoeld mineraalwater voor ons klaar. Upeska, de eigenaar van ons hotel in Hikkaduwa vertelt ons dat ze dit doen omdat toeristen erom vragen, de locals zelf kopen geen gebotteld water. “We proberen zoveel mogelijk te recyclen. Arme mensen verdienen hun geld door lege plastic flessen op te halen bij hotels en restaurants en te verkopen aan recycle punten. Daarnaast betalen restaurants en hotels een fee aan de overheid, waarvan beach clean ups georganiseerd worden. Het plastic afval is nog steeds een groot probleem, met name in toeristische plaatsen zoals hier in Hikkaduwa. Maar gelukkig zijn steeds meer mensen zich hiervan bewust en proberen we gezamenlijk stappen in de goede richting te zetten.”
Do as the locals do
Sri Lanka wordt een steeds populairdere reisbestemming. Wij begrijpen wel waarom, want het is paradise on earth. De mensen zijn vriendelijk, het land is kleurrijk, culinair, prachtig groen in het binnenland, tropisch aan de kust en er zijn goede surf spots. Wij willen hier simpelweg niet meer weg. Maar helaas lijkt het toenemende toerisme een grote rol te spelen in de toename van plastic afval. Daarom is het des te belangrijker dat toeristen in dit land zo min mogelijk plastic verbruiken. Bijvoorbeeld door net als wij grote flessen water te kopen, je Dopper te vullen bij de watertank in het hotel en je kokosnoot – as the locals do – zonder rietje te drinken.
Lees ook onze vorige blogs over Sumatra, Taiwan, Japan, Mongolie, Siberie en de aftrap van onze reis in Sint-Petersburg
Leave A Comment