”He who learns to be contented is spiritually rich, while the one who does not, learn to be contented is spiritually poor even if he is materially wealthy”
-Zen spirit-

Zen is een vorm van boeddhisme die sterk de nadruk legt op dhyana oftewel concentratie-meditatie. Hiermee wordt inzicht verkregen in de eigen ware aard om zo de weg te openen naar een bevrijde manier van leven. – Wikipedia.

Mediteren, ik ben er nog niet zo in thuis, maar wandelend door de zen tuinen in Kioto ervaar ik wel een bepaalde rust. Het fel groene mos, de stenen lantaarns, de standbeelden, bruggen begroeid met mos, de immense wortels die boven de grond uitsteken en het geluid van druppelend water over de stenen. Elke pad brengt je naar een nieuw verassend mooie plek. Ik waan me in een andere wereld en denk aan sprookjes van vroeger. 

Van west naar noord, oost en zuid Kioto
In de wijk Arashiyama in west Kioto, valt onze mond open. De setting: een zee aan bomen in alle mogelijke herfstkleuren. We bezoeken hier de Tenryuji tempel, één van de vijf grootste zen tempels van Kioto. De omliggende tuin met wandelpaden is de enige die nog in originele staat verkeert. Middenin staat een grote vijver omringd door stenen, verschillende soorten bomen en de beboste Arashiyama bergen. Via de wandelpaden wandelen we omhoog naar de noord uitgang waar we ineens midden in het bamboo forest staan met bamboo zo hoog dat je de blauwe lucht niet meer ziet. 

We steken de Togesukyo brug over richting noord Arashiyama en wandelen langs de felgroene Hozu River. Japanse boten varen voorbij langs de ruige beboste bergen. Nog verder in noord Kioto staat onze nummer één, de Kinkakuji tempel waar ik het al over had in het artikel over Kioto. Een tempel van goud, zo mooi dat hij in 1950 door een geestelijk gestoorde monnik in de brand is gestoken en daarna weer herbouwd en opnieuw volledig goud gemaakt. Achter de tempel schuilt een mooie tuin met vijvers vol gegooid met muntjes en met meerdere bruggen naar eilanden. Een tweede tempel die je niet mag missen hier is de Ryoanji tempel. De tempel is beroemd vanwege de bijbehorende rechthoekige zen tuin. Verschillend van de andere tuinen, zie je haast geen bomen, wel vijftien rotstenen gelegen in wit grind, met een lage muur eromheen. Vanuit de tempel kun je op een soort tribune de stenen bekijken, en vanuit welke hoek je ook kijkt, er is altijd één steen onzichtbaar.

Een local tip van Ai, die we interviewen voor Under the Same Sun, is de Sanzenin tempel, gelegen in het wat rustigere Ohara. Onze favoriet vanwege de mooie wandelpaden, herfstkleuren, bruggen en grappige standbeelden die uit het mos steken. Om even te relaxen tussen alle tempels en tuinen door bezoeken we in noord Kioto de Kurama onsen (een hot spring) na een wandeling bij de Kurama- dera Mountain tempel.

Richting het oosten aan het Higashiyama gebergte staat de Ginkakuji, de zilveren tempel. Met name de mos tuin trekt mijn aandacht, zoekend naar zilver, loop ik de tempel bijna voorbij. Ondanks zijn naam, is Ginkakuji namelijk nooit zilver geweest. Het schijnt meer bedoeld te zijn als nickname nadat het gebouwd werd, in contrast met het gouden paviljoen. Het verhaal gaat ook rond dat het reflecterende maanlicht op de donkere buitenkant, een zilverkleurig effect geeft. Zilver of niet, de Ginkakuji is zeker het bezoeken waard in combinatie met een wandeling over het Philosophers Path richting het zuiden. Het Philosophers Path is vernoemd naar Nishida Kitao, een invloedrijke Japanse filosoof en professor uit de 20e eeuw. Hij bewandelde dit pad als een dagelijkse meditatie. We komen uit op de Kiyomizudera. Niet de mooiste tempel, maar wel bijzonder omdat hij gebouwd is op een grote houten stellage. Het uitzicht over de rode bomen toppen met daarachter de stad maakt het bezoeken waard.

Naast alle zen tempels en tuinen wandelen we in zuid Kioto door de duizenden rode torii’s van Fushimi Inari Taisha, de berg Inari opInari, is de god van de rijst en zorgt voor een goede oogst. De stenen vossen die je hier overal ziet, worden gezien als Inari’s messengers van god.

De Tenryuji Temple

Tenryuji tempel, Kioto

Kyoto Japan

Kyoto Japan

Kyoto Japan

Bamboo forest

Kyoto Japan

Noord Arashiyama

Kyoto Japan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kinkakuji tempel

Kinkakuji tempel, Kioto

Kinkakuji tempel, Kioto

Kyoto Japan

Golden temple Japan Kyoto

Ryoanji tempel

Ryoanji tempel, Kioto

Sanzenin tempel

Golden temple Japan Kyoto

Kyoto Japan

Sanzenin tempel, Kioto

Kyoto Japan

Kyoto Japan

Kyoto Japan

Kyoto Japan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kurama onsen

Kyoto Japan

Ginkakuji tempel

Ginkakuji tempel, Kioto

Ginkakuji tempel, Kioto

Kiyomizudera tempel

Kyoto Japan

Fushimi Inari Taisha

Kyoto Japan