-In English soon-

We rijden we door een zee aan wolkenkrabbers die geprojecteerd worden met de gekste kleuren en animaties, de wereldstad Shanghai in. Ik voel dezelfde rush als toen ik New York binnen reed. Hoe graag ik ook de onbewoonde werelddelen wil ontdekken en aboriginals wil ontmoeten tijdens onze wereldreis, een metropool als Shanghai geeft geeft ook een enorme kick. De stad ademt ambitie, groei, succes en het najagen van je dromen. Meet You at the Bridge, the sky is the limit!

We verlaten de drukke ring voor de binnenstad en rijden door prachtige straten met aan elke kant van de stoep naar elkaar groeiende bomen. Fietsende Chinezen in overladen bakfietsen vol gestouwd met allerlei goederen, worden ingehaald door de nouveau riche in chique auto’s. Vanuit de achterbank zie ik mooie boutiques afgewisseld met fruit- en food stallen, volgehangen waslijnen, kapsalons, hippe bars, poedels in gekke pakjes & fashionistas. We komen aan in French Concession, nu al mijn favoriete wijk. Wat een geluk dat wij een paar dagen mogen logeren bij Fleur, een vriendin van Iris. Ze woont al een tijdje in Shanghai, kent alle hotspots en spreekt Chinees. De perfecte guide om expat city Shanghai mee te verkennen. We proosten onze eerste avond samen op de rooftop bar van Kartel, uitkijkend over de skyline van één de drie grootste metropolen ter wereld.

French Concession
Bergschoenen uit en slippers aan, het voelt tropisch aan in Shanghai en we spotten de eerste palmboom. Ik houd me stevig aan Iris vast achterop de fiets. Met een snelheid raast ze door de stad en leert al snel de weg in French Concession. Ik neem ondertussen het straatbeeld  in me op. Sierlijke huizen, prachtige bomen, patisseries, fruits de mer, koffie & wijn bars. Ik kan niet anders dan aan Parijs denken wanneer we onze eerste oester proeven.  Voor een lunch en wandeling gaan we naar Tianzifang, waar we bijna verdwalen in een labyrint van kleine straten vol met coffeeshops, ambacht winkeltjes, art studio’s en Franse Bistro’s. Het karakteristiek wijkje, verborgen achter de grotere straten is zeker het bezoeken waard.
Voor wat historische achtergrond over China, tipte fleur ons het Propaganda Poster Art Centre. Door middel propaganda posters uit de tijd van Chinese Revolutie krijg je op artistieke wijze het verleden van China mee. Een leuke aanrader voor als je je geschiedenis lessen wilt opfrissen. 

Expat City
Shanghai is het handels- en financiële centrum van China en kent een groeiende economie. De vraag naar hoogopgeleide mensen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit zien we ook terug in de verwesterde horeca gelegenheden. Shanghai barst van de hippe restaurants, organic detox lunchrooms en (secret-) cocktailbars die gerund worden door expats.

Wie van old style cocktailbars en geheime kamers houdt zit in Shanghai goed. Fleur neemt ons mee naar een op het eerst gezicht gewone bar. Wanneer we een drankje willen bestellen worden we naar de boekenkast rechts achterin begeleid. De man wijst me een boek aan, wat de deurklink blijkt te zijn van de ‘secret door’ naar de  cocktailbar. Via de smalle trap lopen we naar de tweede verdieping waar we voor een dichte deur staan met een wereldkaart ernaast. De deurcode: wijs Shanghai aan op de wereldkaart. Dorstig plaats ik mijn vinger op de juiste plek en de deur gaat open. We nemen plaats aan de bar waar ik een boek en glas overhandigd krijg. Nieuwsgierig sla ik het boek open. Er zit een heup flacon in, gevuld met één van de meeste bijzondere cocktails die ik ooit heb gedronken.

It’s all about mariage
Ondanks het moderne karakter van internationaal metropool Shanghai, is het huwelijk hier nog steeds heel belangrijk. Op people square vind elke zaterdag en zondag het ‘Singles Market’ plaats. Mensen die een nog ongetrouwde zoon of dochter hebben, komen hier met een uitgeprint ‘Huwelijk CV’ samen, in de hoop dat een andere ouder interesse toont in zijn of haar kind.

In onze ogen een gek gebeuren, maar voor de Chinese man wordt het steeds lastiger om een partner te vinden. Door het één kind beleid, kent China namelijk een vrouwen tekort. Er worden veel selectieve abortussen gepleegd als blijkt dat het om een meisje gaat. Een meisje kost door onder andere de bruidsschat meer geld, en dat is voor arme mensen niet te betalen. Gelukkig biedt de toekomst hoop. De verwachting is dat het beleid volledig afgeschaft zal worden om verdere vergrijzing en tekort aan arbeidskrachten te voorkomen.

Ook wanneer we overdag over de Bund wandelen, een 1,5 km lange promenade tussen de Huangpu -rivier en Zhongshan Road valt het ons op dat trouwen heel belangrijk is. Tientallen bruidsparen laten zich fotograferen langs het water met de bekende Oriental Pearl TV tower ( Het icoon van Shanghai) en de Jin Mao tower op het achtergrond.

Na vijf dagen Shanghai begrijp ik wel waarom expats hier langere tijd blijven wonen. De energie, de gezellige wijk French Concession, het heerlijk eten, lieve behulpzame mensen, en genoeg expats om je heen waar je alle secret cocktailbars mee kunt verkennen.

Shanghai China

The Bund, Shanghai

Shanghai China

Shanghai

Shanghai

China Shanghai

China Shanghai

Shanghai China

Shanghai, China

China Shanghai

Shanghai China

OLYMPUS DIGITAL CAMERAChina Shanghai