Ni hao! Welcome to Beijing, the capital of China! Er zijn maar weinig plekken op aarde die kunnen tippen aan het rijkelijke historische panorama wat te zien is in Beijing. Er zijn in de stad maar liefst zes UNESCO World Heritage Sites. Met als kers op de taart de Chinese Muur. Een stad met +/- 22 miljoen inwoners en net zo veel auto’s, fietsen en allerlei soorten karretjes daar tussen in. Ruim rond spitsuur staan er continu files door het hele stadscentrum. Daarnaast is er vrijwel geen centrale verwarming in de huizen aanwezig, welke beide zorgen voor enorme luchtvervuiling. We komen aan in een dikke smog laag en gaan de eerste avond direct opzoek naar mondkapjes.

Hútòngs
Het centrum van de stad wordt doorkruist door hútòngs, honderden jaren oude, smalle, sfeervolle steegjes die wemelen van het leven. Naast alle moderne innovatieve gebouwen en acht baan snelwegen krijg je hier echt het authentieke Chinese gevoel. De straten bestaan uit lage rijtjes huizen met zwarte daken en prachtig beschilderde deuren. De huizen worden afgewisseld met kleine tempels. Af en toe zie je poortjes, bewaakt door stenen draken of leeuwen, waar je onder door kunt steken om in rustige groene binnentuinen uit te komen. Streetvendors verkopen geglazuurde knalrode mini appeltjes op stokjes, persen verse granaatappelsap of maken gepofte zoete aardappelen op een hete plaat, alles achter- of voor op hun fiets. ’s Avonds koelt het snel af en zijn de steegjes verlicht met sierlijke rode lampionnen beschilderd met Chinese tekens. Ik kijk mijn ogen uit. Heerlijk om gevoelsmatig door het doolhof van hútòngs te wandelen, te verdwalen en je om elke hoek te laten verrassen. Aan één van deze hútòngs ligt de Lama Temple, één van de mooiste tempels die ik ooit heb bezocht.

Food Heaven
Eten is dé sociale activiteit van de Chinezen in Beijing. Het duizelingwekkende aanbod van verschillende restaurants en gerechten weerspiegelt het plezier waarmee de locals -het liefst elke avond- uit eten gaan.

Do as the locals, and we did.-

Via Fleur, die een jaar in Beijing heeft gewerkt en gewoond, hebben we een lijst met tips en must do’s gekregen. Hoe fantastisch ik het Chinese eten ook vind -de bakken met noodles met verschillende toppings die je allemaal zelf kan uitzoeken voor een euro, een fantastisch dumpling restaurant met dumplings in alle soorten, maten en smaken- het aller, áller lekkerst eten we in Mosta, een mediterraan georiënteerd hip restaurant aan de Sanlitun Beilu. In hetzelfde gebouw zit op de bovenste verdieping Migas een Spaans restaurant met de aller beste rooftop van Beijing. Je voelt en ziet op de hoogte van het dakterras de energie van deze immense stad. Een ongelofelijk uitzicht, heerlijke cocktails, fijne muziek en sfeer, dansen mag, echt een must go!

We verblijven in de intens drukke, smoggy stad, steeds in oases van rust. Courtyards hotels, met veel groen en een binnentuin. Fijn om in thuis te komen na een hectisch drukke dag. Daarnaast zoeken we maar al te graag de verschillende parken op. Van kijken naar Tai Chi ’s ochtends word ik vanzelf zen. We wandelen een hele middag door het park bij the Old Summer Palace en genieten van het uitzicht over the Forbidden City vanuit het Jingshan Park. Onze laatste dag bezoeken we het 798 Art District. Een voormalig industrieel terrein omgetoverd tot creatieve broedplaats. Kunst, fotografie, interessante exposities en hipsters, check, check, check, check.

China Beijing

China Beijing 
China Beijing

China Beijing

China Beijing

China Beijing

China Beijing

China Beijing

China Beijing

China Beijing China Beijing

China Beijing

De Chinese Muur Beijing

China Beijing

China Beijing

China Beijing

China Beijing

China Beijing

China Beijing

China Beijing

China Beijing