Kun je naar Kenting fietsen vanaf Dulan? Daar zijn de meningen over verdeeld. Om het zuidelijkste punt van Taiwan te bereiken moeten we via de steile gebergten van de oostkust naar de westkust fietsen. We gaan ervoor, maar wel zo licht mogelijk bepakt. We laten onze backpacks achter bij Barry in Dulan en leven tot aan kerst uit een kleine rugzak. 

Dulan-Kenting 146 km
Na Taitung verlaten we de Highway 11 voor de Highway 9. Het tropische gevoel zijn we even kwijt. We fietsen steeds dieper de bergen in langs steile rotswanden en zijn doordrenkt van de regen. We maken een tussen stop in Taimali Township in het aboriginal dorpje Jinlun waar we overnachten in de B&B Dagedan House. Taimali staat bekend om de dromerige bloemenvelden en een mooie sunset. Maar vandaag regent het en warmen we ons op naast de verlichte kerstboom.

De volgende ochtend lacht de zon ons gelukkig weer toe. We hebben nog 96 km te gaan en moeten de bergen nog door zien te komen. Vrachtwagens razen ons voorbij op Highway 9 en we proberen de steentjes op de weg zoveel mogelijk te vermijden. Het duurt niet lang voor we opnieuw langs de kant staan, nu met twee lekke banden. Er staat politie in de buurt en ze brengen ons naar het dichtstbijzijnde treinstation. Ik blijf me verbazen hoe behulpzaam de Taiwanezen zijn. De man achter het loket doet nog een poging om de banden te plakken maar helaas blijkt er niets anders op te zitten dan de trein te pakken naar het eerst volgende dorp. We zitten weer als vanouds in de trein en bekijken de hoge wild begroeide bergtoppen vanuit het raam. We moeten allebei lachen want dit was toch wel een pittig stuk geweest op de fiets. We stappen 15 minuten later uit in west Taiwan in het havenstadje Fong Liao in Pingtung County. Terwijl de fietsbanden vervangen worden in de fietswinkel tipt een local ons Hostel Ocean waar we overnachten.

Het laatste stuk naar Kenting fietsen we langs de westkust over Highway 1 & 26. Met de harde wind in mijn rug laat ik me naar beneden voeren en kijk uit over de oceaan, dit keer aan mijn rechterzijde. Het is tropisch warm, maar ik heb kippenvel over m’n hele lijf. Dit is hoe ultieme vrijheid voelt. Ik adem de frisse oceaanlucht in en geniet intens van het moment. Dit is mijn meditatie. Even ben ik weg in gedachte. Totdat ik het geluid van een toeterende auto achter mij hoor. Er hangt een lachende man uit het raam, hij steekt zijn duim naar mij op. Dit is niet de eerste keer dat we aangemoedigd worden door een local onderweg, maar elke keer weer schrik ik me dood. Ik zwaai vlug terug en probeer ondertussen in evenwicht te blijven. De wind draait alle kanten op. Ondanks dat ik nog steeds bergafwaarts ga kom ik nu geen meter vooruit. Net voor Kenting National Park slaan we af naar links, voor een laatste klim door de bergen richting ons hotel.

Van noord naar zuid hebben we bijna 300 km gefietst. Onze eindbestemming is een cadeautje. Chris, de eigenaar van B&B Summerpoint biedt ons de mooiste kamer aan inclusief privé dakterras met uitzicht over de surfers baai Jia le Shui. We zijn in Kenting, let the summer begin!

Lees hier bicycle diaries part 1.
Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan Highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11