Road trippen op de fiets door Taiwan. Terwijl mijn opa fiets in de schuur bij m’n ouders staat te verstoffen, heb ik nu een snelle Merida Bike onder m’n kont. De komende zes weken verkennen we Taiwan -met een oppervlakte van  36.193 km, iets kleiner dan Nederland- op de fiets. Begin dit jaar wist ik vrij weinig over dit paradijs midden in de pacific wat de place to be blijkt te zijn voor fiets liefhebbende Dutchies. Geen bus, trein of vliegtickets die we kwijt kunnen raken. Enkel een kleine rugzak, fiets en een fles water, ultieme vrijheid!

Part 1: East coast Highway 11 Hualien-Taitung – 176 km
Vanuit Hualien fietsen we richting Highway 11. Na het eerste stuk door J’ian -met name nog industrieel- fietsen we met een boog richting East Coast National Scenic Area. Ik voel de waterspetters van de wilde golven in mijn gezicht en wijk voor de voorbij fladderende vlinders. Bij elke golf hoor ik de stenen eronder mee gaan in de sterke stroming van de oceaan. De kracht van de natuur is duidelijk voelbaar. Iris fietst voor me uit. Ik moet nog wennen aan mijn MTA bike met 12 versnellingen. We naderen een tunnel, waar we niet op hadden gerekend. Het is pikkedonker en ik trap zo hard ik kan achter Iris aan, geen pretje dit. Ook al zijn we de enige, toch fietsen we over de stoep. Doordrenkt van het zweet komen we uit op de wild beboste bergen in de meest indrukwekkende vormen die in elkaar overvloeien. Gelukkig pluk je de bananen hier uit de bomen langs de weg, want we kunnen wel wat energie gebruiken. Berg op, berg af, ik ben bijna buiten adem. Hoe veel kracht het me ook kost, (misschien niet helemaal stil gestaan bij hoe hij stijl de bergen hier zijn) zodra ik weer berg af ga vergeet ik alle inspanning en geniet van het tropische uitzicht. Klappertandend -de temperatuur slaat hier heel snel om- zoeken we aan het einde van de middag een plek om te overnachten en belanden bij Gary, een lieve Taiwanees en eigenaar van Oceanview B&B.

Day 2
Na een Taiwanees ontbijt van Gary fietsen we richting Dulan. De zon brandt, maar de zeebries is een fijne verkoeling. We passeren velden vol zonnebloemen. De locals langs de weg glimlachen naar ons met hun rode tanden, high van de betel nuts. Hier gaan ze goed op. Op dit gekke roodachtig vruchtje (het is dus geen noot) verpakt in een groen blaadje zie je ze de godganse dag kauwen. Het effect: een warme sensatie, een mond met bloed rood doorlopen speeksel, een tikkeltje high en bedoeld als oppepper zoals wij onze dagelijkse bakkies drinken. Net wanneer ik tegen Iris zeg hoe tof ik het vind dat we dit doen, en de adrenaline door m’n lijf giert, hebben we onze eerste lekke band. Toevallig bij een chille spot waar twee vriendelijk lachende aboriginals ons helpen. Na twee organic koffie, wafels met roselle (rode hibiscus, je ziet ze hier overal) jam zitten we weer op de Highway 11 en passeren de kreeftskeerkring. We willen graag de bloemenvelden op Sixty Stone Mountain zien, maar deze staan helaas enkel in de bloei in augustus-september (tip!). Dulan halen we niet meer voor het donker, wel het kleine rustieke surfplaatsje Dongue waar een Australische immigrant ons Donghe Taitung Surf Shop&Hostel tipt. Tijd om te proosten op onze 80 km!

Day 3
Een tikkeltje beurs van onze zadels -thank god dat we profi fietsbroekjes van Merida hebben gekregen- fietsen we richting Dulan. Onderweg spotten we de eerste verlaten secret stranden. Palmbomen en kokoskoten zwaaien boven ons hoofd. Wanneer we het funky kleine aboriginal plaatsje in rijden stoppen we bij Dulan102, een arty hostel gerund door de Nederlandse Barry. Na 10 jaar in Taipei een bar te hebben gerund is hij samen met zijn vrouw Sonia een hostel begonnen. De Woodstock vibe doet ons aan thuis denken. Het klikt en we worden zelfs uitgenodigd voor het kerstdiner. Onze backpacks zijn 30 km verder op in Taitung afgeleverd, dus we moeten door fietsen. Maar de stad Taitung haalt het niet bij het familiare en artistieke sfeertje van Dulan. We keren de volgende dag terug naar Dulan102 om een paar dagen te schrijven, onze eerste duik te nemen in de Pacific en kennis te maken met de locals.

Taiwan highway 11

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11

Taiwan highway 11